„Až sem vede šíření strachu a nenávisti.“ Politici odsuzují vraždění v mešitách na Novém Zélandu

Světoví politici odsoudili teroristický útok ve dvou mešitách na Novém Zélandu, který si vyžádal 49 obětí. Německá kancléřka Angela Merkelová píše o rasistické motivaci útočníků. Francie a Británie posílí v reakci na střelbu bezpečnost v okolí mešit. Soustrast vyjadřují i čeští politici.

Prezident Trump na Twitteru vyjádřil „nejvřelejší soustrast“ Novozélanďanům. „Tak nesmyslně zemřelo 49 lidí a tolik jich bylo vážně zraněno. Spojené státy stojí při Novém Zélandu ve všem, co můžeme udělat. Bůh žehnej všem,“ napsal.

Merkelová přes svého mluvčího Stefana Seiberta sdělila, že oběti byly zavražděny z rasistické nenávisti. Stojíme bok po boku proti takovému teroru, zdůraznila.

„Hluboce otřesena sleduji zprávy z Christchurche. Truchlím s Novozélanďany za jejich spoluobčany, kteří byli ve svých mešitách přepadeni, zatímco se poklidně modlili, a z rasistických důvodů zavražděni,“ uvedla Merkelová.

V podobném duchu reagoval i německý ministr zahraničí Heiko Maas: „Když jsou lidé zabíjeni jen kvůli svému náboženství, je to útok na nás všechny. Stojíme bok po boku s oběťmi. Zůstaň silný, Nový Zélande.“

Kondolence na Nový Zéland poslala také britská premiérka Theresa Mayová. Útok označila za „odporný čin násilí“. Královna Alžběta II. ocenila práci novozélandských záchranných složek a dobrovolníků. Francouzský prezident Emmanuel Macron napsal, že Francie stojí proti všem formám extremismu. Obě země posílí v reakci na střelbu bezpečnost v okolí mešit.

„Naše mezinárodní síť protiteroristických činitelů je připravena podpořit naše protějšky na Novém Zélandu při jejich reakci a při vyšetřování tohoto děsivého útoku,“ uvedl v prohlášení šéf britských protiteroristických operací Neil Basu.

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil události na Novém Zélandu za hrůzné. „Brutální útok ve městě Christchurch nikdy nesníží toleranci a slušnost, kterými je Nový Zéland proslulý. My v Evropě myslíme na oběti a jejich rodiny,“ dodal. Podobně se vyjádřil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Papež František vyjádřil solidaritu novozélandským muslimům a sdělil, že ho tyto „činy nesmyslného násilí velmi zarmoutily“. V telegramu podepsaném státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem stojí, že papež „ujišťuje všechny Novozélanďany a zejména muslimskou komunitu svou solidaritou“.

Rada bezpečnosti OSN označila masakr za odporný a zbabělý čin. Ve společném prohlášení, které vrcholnému orgánu OSN předložily Kuvajt s Indonésií, odsoudila terorismus jako nejvážnější hrozbu mezinárodního míru a bezpečnosti.

Útok byl spáchán v době pátečních modliteb

Političtí vůdci muslimských zemí vesměs považují útok za zvlášť odporný, protože byl spáchán v době pátečních modliteb. „Vinu na stoupajícím počtu teroristických útoků nese nynější islamofobie. Po útocích z 11. září 2001 bylo totiž za jakýkoli další teroristický čin vždy hromadně odsouzeno 1,3 miliardy muslimů,“ napsal pákistánský premiér Imran Chán.

Obdobně se vyjádřil turecký prezident Reccep Tayip Erdogan, podle kterého je střelba ve městě Christchurch „nejnovějším příkladem rostoucího rasismu a islamofobie“.

Prestižní sunnitská univerzita Al-Azhar, která sídlí v egyptské metropoli Káhiře, varovala, že útoky jsou důsledkem šíření nenávistných projevů, xenofobie a islamofobie. „Je zapotřebí ještě intenzivněji usilovat o lepší soužití mezi příslušníky různých kultur a náboženství.

Události ČT: Teroristický útok na novozélandské mešity (zdroj: ČT24)

Z Česka zní kritika náboženské nesnášenlivosti i multikulturalismu

Prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast rodinám obětí útoku. Novozélandské generální guvernérce v kondolenčním telegramu napsal: “Rád bych Vás ujistil, že Česká republika tento teroristický útok důrazně odsuzuje.„

“Jsem zděšen strašným teroristickým útokem na mešity v Christchurchi a silně odsuzuji všechny nenávistné a extremistické činy. Vyjadřuji nejhlubší soustrast blízkým obětí a všem lidem na Novém Zélandu,„ napsal na Twitteru Andrej Babiš (ANO).

Podobně se vyjádřil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD): “Útok na nevinné lidi na předměstí Christchurche je naprosto odporný. Odmítám jakékoliv násilí včetně toho proti lidem kvůli jejich víře. Vyjadřuji svou upřímnou soustrast všem obětem tohoto hrozného teroristického útoku.„

Útok odsoudili i další čeští politici. “Každá smrt nevinných lidí je strašná. Terorismus je odporný v jakékoli podobě. Odsuzuji útoky na Novém Zélandu a myslím na oběti a pozůstalé,„ reagoval například šéf nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček vyjádřil soustrast a napsal: “Je mi lidsky zle z odporného útoku v novozélandském Christchurch, kde útočníci povraždili přes 40 lidí. Až sem vede šíření strachu a nenávisti.„

Také předseda SPD Tomio Okamura odsoudil masakr, podle něj ale jednoznačně převládají útoky muslimů: “Sen globalistů o multikulturní civilizaci ústí bohužel v krvavý střet civilizací. Teroristických útoků a kriminálních činů ze strany muslimů je obrovské množství a akce bohužel vyvolává reakci,„ napsal také na Facebooku.

Při střelbě ve dvou mešitách ve městě Christchurch zemřelo 49 lidí, dalších 48 raněných ošetřují lékaři. Novozélandská policie označila útok jako teroristický a zadržela čtyři podezřelé. Jednoho z nich obvinila z vraždy, dva zatím vyšetřuje a o jednom říká, že zřejmě s činem nemá nic společného.