Bouře Eberhard má v Německu jednu oběť. Na západě země také zastavila vlaky

Silná větrná bouře Eberhard způsobila zejména v západní části Německa značné problémy v železniční i silniční dopravě. Orkánem vyvrácené stromy v kolejištích a přerušené dodávky proudu prakticky v neděli zcela zastavily vlaky v Severním Porýní-Vestfálsku. Dálkovou železniční dopravu se tam do rána sice podařilo ve velké míře obnovit, nicméně na regionálních tratích je provoz místy stále omezen. V téže spolkové zemi zabil padajíci strom řidiče auta.

Vítr podle médií dosáhl v postižených oblastech rychlosti přes 117 kilometrů za hodinu a německé dráhy žádají cestující o trpělivost.

Podle televizní stanice WDR se na dálnicích v pondělí před osmou hodinou ráno v dopravní špičce vytvořily zácpy o celkové délce kolem 420 kilometrů. Dlouhá zdržení museli vydržet zejména řidiči na dálnicích A 40 v Porúří a A 52 ve směru na Düsseldorf.

Eberhard si v neděli vyžádal nejméně jeden lidský život, když v Bestwigu v Severným Porýní-Vestfálsku zahynul řidič, na jehož auto spadl větrem vyvrácený strom.

Tisíce lidí žádají úřady o pomoc

Silný vítr postupně zasáhl i další oblasti Německa. Řádil v Dolním Sasku a Durynsku, ale problémy působil i v Bavorsku a Bádensku-Württembersku. Úřady přijaly tisíce žádostí o pomoc, především kvůli spadlým stromům a poškozeným střechám.

V Durynsku kmeny na silnicích prakticky odřízly od okolního světa vesnici Mönchsberg, kam se přístup podařilo obnovit teprve v pondělí ráno. V saském městě Chemnitz utrpěl vážná zranění muž, jehož malý dodávkový vůz vítr převrátil.

Zpravodaj ČT Jonáš: I v pondělí musejí cestující v Německu počítat s výrazným zpožděním vlaků (zdroj: ČT24)

Na Slovensku jsou tisíce lidí bez elektřiny

Silný vítr způsobil v noci na pondělí potíže i na Slovensku, výpadky v dodávkách elektřiny hlásily tisíce odběratelů. Jen na středním Slovensku zůstalo podle tamní distribuční společnosti SSD bez elektřiny více než sedmnáct tisíc odběrných míst. Firma zaznamenala poruchy na vedení vysokého napětí i na trafostanicích. Popadané stromy způsobily výpadky v dodávkách elektrické energie i v dalších regionech Slovenska.

Počasí zkomplikovalo také provoz vlaků, například na hlavní trati od hranic s Českem ve směru do Bratislavy a také ve Vysokých Tatrách.

Od nedělního večera do pondělního rána kvůli počasí zasahovalo na různých místech země 310 hasičů. Nejčastěji pomáhali při odstraňování popadaných stromů ze střech, silnic a zaparkovaných vozidel, v několika případech odstraňovali stržené střechy. Zasahovali hlavně na středním a severním Slovensku.