Obří razie a kontroly. Německá policie vytáhla do boje s arabskými zločineckými klany

Události ČT: Německo se potýká se zločineckými klany z Blízkého východu (zdroj: ČT24)

Německou policii naplno zaměstnává několik rodových klanů, hlavně z Blízkého východu, které organizují loupeže v bankách, prodej drog nebo vydírání. Tyto klany uctívají rodinu a odmítají autoritu státu. Policie teď vyhlásila proti cizojazyčným gangům novou ofenzivu.

Některé z desítek blízkovýchodních klanů mají stovky členů, od kterých vyžadují absolutní poslušnost. Německé justici vyhlásili válku. „Klany představují nebezpečí pro naši demokracii. Proč? Vytváří paralelní společnost, snaží se zabránit tomu, aby se lidé obraceli na policii,“ upozornil poslanec vládní SPD Tom Schreiber.

Některé jejich zločiny jsou nápadnější, jako přepadení berlínské banky, slavného obchodního domu KaDeWe, anebo uloupení 100kilogramové zlaté mince s portrétem Alžběty II. z muzea v centru Berlína, která se nikdy nenašla. Lupiči ji zřejmě roztavili. „Politicky je to citlivé téma. Nebylo jasné, jestli se o tom smí mluvit,“ říká Schreiber.

Šéf jednoho z arabských gangů pomohl se startem kariéry slavnému německému rapperovi Bushidovi, který se proslavil třeba duetem s Karlem Gottem. Když se Bushido pokusil odříznout, naplánovali gangsteři únos jeho dětí.

Razie kvůli blízkovýchodním gangům v Německu
Zdroj: ČT24

Zásah v hernách i čajovnách

Policie teď vyrazila do protiútoku – přicházejí masivní kontroly, zabavují se nápadně drahá auta v chudinských čtvrtích. „Jde nám o mediální pozornost, aby bylo jasné, že dál pracujeme i v problémových prostorech,“ konstatoval policejní velitel z Neuköllnu Peter Diebel.

Vrchol střetu Německa se zločineckými klany se odehrál v ulicích Porúří, kde zasahovalo kolem 1500 policistů při obří razii v hernách a čajovnách. Akce přinesla ve výsledku jen jediné zatčení, odstrašovací účel ale podle policie splnila.