Armáda se dopouští blokováním humanitární pomoci genocidy, prohlásil Guaidó

Bránit přísunu humanitární pomoci zablokované na kolumbijské hranici je téměř totéž co genocida, protože jde o zločin proti lidskosti. Armádě to vzkázal venezuelský opoziční politik Juan Guaidó, kterého už uznalo za prozatímní hlavu státu na padesát zemí včetně Česka. Vojsko brání vjezdu kamionů na příkaz úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura.

„Existují lidé, kteří nesou odpovědnost, ať to Madurův režim ví. Je to zločin proti lidskosti, pánové z armády,“ řekl Guaidó, když odcházel po mši z kostela ve východní části Caracasu v doprovodu manželky a jejich dítěte. Vojáci se podle něj stávají „katy a pachateli genocidy“ tím, že vraždí mladé účastníky demonstrací a brání vjezdu humanitární pomoci.

Guaidó také vyzval Venezuelany, aby se v úterý zúčastnili pochodu na památku obětí předchozích protestů. Podle OSN při nich od 21. ledna zemřelo na čtyřicet lidí. Pochod má být využit také k vyjádření požadavku na uvolnění průjezdu humanitárních kamionů.

Několik tun potravin a léků poslaných Spojenými státy je od čtvrtka ve skladech zřízených v kolumbijské pohraniční Cúcutě. Průjezd přes most z venezuelské strany blokuje armáda s pomocí kontejnerů a cisterny.

Guaidó řekl, že několik set dobrovolníků je připraveno dopravit zboží z Kolumbie do Venezuely a že brzy dorazí do sousední Brazílie další pomoc. „Nedostane-li se sem zboží včas, je 300 tisíc Venezuelanů odsouzeno k smrti,“ řekl Guaidó.

Maduro: Humanitární krize je výmysl

Úřadující prezident Nicolás Maduro tvrdí, že pověsti o naléhavé humanitární potřebě ve Venezuele jsou výmysl, jímž chce Washington odůvodnit intervenci. Poslání pomoci Maduro označil za politickou show. Nedostatek potravin a léků ve Venezuele je podle něj důsledek amerických sankcí.

Venezuela prožívá hlubokou krizi, nedostává se v ní základní zboží a panuje vysoká inflace. OSN odhaduje, že od roku 2015 kvůli chudobě uprchlo ze země 2,3 milionu lidí. Opozice i státy, které uznaly Guaidóa, považují loňské volby, jež vyhrál Maduro, za nedemokratické a požadují vypsání nových.

Iberoamerikanista Buben: Sesazení Madura nutně neznamená nástup Guaidóa (zdroj: ČT24)