Rusko do dvou let vyvine nové pozemní rakety. USA činí totéž, tvrdí Kreml

Rusko během dvou let vyvine pozemní verzi námořních střel s plochou dráhou letu Kalibr a novou pozemní verzi nadzvukové rakety. Chce tak odpovědět Spojeným státům na odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.

Vytvoření pozemních variant zbraní, které již jsou ve výzbroji námořnictva a letectva, podle ministra obrany Sergeje Šojgua výrazně urychlí jejich výrobu a omezí náklady. Ministr nařídil svému náměstkovi zajistit finance na vývoj pozemních střel a raket v rámci přerozdělení prostředků stávajícího obranného rozpočtu.

Jak připomněl list Vedomosti, Šojgu během minulého víkendu ujistil prezidenta Vladimira Putina, že nové střely a rakety středního doletu vzniknou bez vyšších výdajů rozpočtu. „Neměli bychom a nenecháme se zatáhnout do nákladných závodů ve zbrojení,“ zdůraznil Putin.

Nové střely budou mít větší dolet než stávající varianty. Spojené státy podle ministra už aktivně pracují na vytvoření pozemních raket s doletem přes 500 kilometrů, které překročí rámec omezený smlouvou INF. Putin chce proto odpovědět stejně.

Konec smlouvy o likvidaci raket

Spojené státy minulý pátek oznámily odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, kterou podle nich Rusko porušuje. Moskva to popírá. Krokem Washingtonu začala půlroční výpovědní lhůta, během níž je možné ještě o osudu dohody jednat.

V sobotu pak ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že i Rusko od americko-sovětské smlouvy z roku 1987 odstupuje. Moskva podle Putina nehodlá rozmístit v Evropě ani ve světě žádné rakety, pokud tak neučiní Spojené státy.