Pouštní města v USA zasypal sníh, na hranicích s Mexikem napadlo 15 centimetrů

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států. Zatímco v Arizoně či Nevadě pokryla kaktusy bílá pokrývka, v Anchorage na Aljašce bylo s téměř šesti stupni Celsia vlahé ovzduší, přinejmenším na tamní poměry. Za nezvyklé výkyvy může takzvané tryskové proudění.

V arizonském hlavním městě Phoenixu se v noci ochladilo na minus jeden stupeň. To se stalo naposledy před pěti lety, tepleji by podle meteorologů nemělo být ani během čtvrtka. V oblasti Tucsonu a Nogalesu na hranici s Mexikem napadlo přes patnáct centimetrů sněhu. V Arizoně jsou pod sněhem jak hory na jihu, tak Grand Canyon na severu.

Národní meteorologická služba vydala varování před mrazem v nevadském okrese, kde leží i Las Vegas. Jižně od tohoto města zasypal sníh část pouštní dálnice. V Novém Mexiku musela být kvůli sněhu a ledovce na silnicích zavřena řada státních úřadů a škol.

Zato v některých částech Aljašky lidé první dny nového roku strávili ve vlahém počasí s teplotou mezi pěti a šesti stupni Celsia a s tajícím sněhem. Toho například v Anchorage letos napadlo už přes 80 centimetrů.

Nezvyklé počasí má na svědomí takzvané tryskové proudění, tedy proudění vzduchu v atmosféře ve směru ze západu na východ, které se běžně meandrovitě vlní, což vede ke střídání teplého vzduchu od jihu a studeného ze severu.