Spojené státy trápí rozmary počasí. Středozápad zasáhla vánice, východ záplavy

Zprávy: Bouřlivé počasí v USA má od pátku 7 obětí (zdroj: ČT24)

Středozápad Spojených států zasáhla extrémní sněhová vánice. V jejím důsledku dva lidé přišli o život a tisíce dalších zůstaly uvězněny na letištích nebo silnicích. Jihovýchod USA zase sužují silné deště a záplavy. Pršet má až do konce víkendu.

V nejpostiženějších oblastech napadl metr a půl sněhu. Husté sněžení navíc doprovází silný vítr, který dosahuje v nárazech rychlosti až 100 kilometrů za hodinu.

Sníh na středozápadě USA komplikuje především dopravu. Třeba na dálnici v Kansasu museli vyhlásit kalamitní stav. „Museli jsme zastavit u krajnice asi na deset minut. Pak jsme se rozhodli znovu pokračovat. Chtěli jsme načerpat benzín a teď jsme tu uvázli ve sněhu,“ popsal řidič Tommy Holstein. Při řetězové nehodě na dálnici jeden člověk zemřel.

Období mezi Vánocemi a Silvestrem využívají miliony lidí k návštěvě rodin a příbuzných. Řada z nich však letos zůstala kvůli počasí uvězněná na letištích. Zrušeny nebo zpožděny byly tisíce letů.

V Minneapolis na severu země zase klesly teploty až na -18 stupňů. Řada řidičů tam marně zkoušela nastartovat svá auta. „Za poslední dva dny naše firma odtáhla okolo 150, 200 aut. Máme docela napilno. Odtahujeme jedno za druhým,“ říká zaměstnanec odtahové služby v Minneapolis.

Sníh překvapil i město Albuquerque v Novém Mexiku na jihu země: „Naposledy jsme tu měli sníh, když jsem byl ještě dítě. Chci, aby to zažily i mé děti,“ uvedl místní obyvatel Isaac Sedillo.

Směrem na východ USA pak sněžení přechází v silný déšť, který zvedá hladiny řek, způsobuje záplavy a sesuvy půdy. V Biloxi v Mississippi uvízla auta na silnicích v půlmetrové hloubce. 

S rozmary počasí se vypořádává i Texas, který zasáhl silný vítr a bouřky. Úřady už vydaly varování před tornády.