V dole na Urale začalo hořet, záchranáři se marně snaží dostat k devíti horníkům

V dole v Solikamsku na Urale v Rusku, kde vypukl požár, se záchranáři zatím marně snaží dostat k devíti horníkům. Do hořící šachty v 340metrové hloubce se jim nedaří přes hustý dým proniknout. Před plameny se zatím podařilo zachránit dalších osm lidí.

Záchranáři vědí, kde horníci v hořící šachtě jsou, a dostali se blízko k nim, ale ne až k nim. „Nemohli se zatím dostat k devíti lidem kvůli vysoké teplotě a kouři. Zbývá asi deset metrů,“ citovala záchranáře agentura TASS. I když záchranáři vědí, kde devět horníků je, nemají s nimi podle agentury žádné spojení.

Agentura Interfax uvedla, že horníci sice měli osobní kyslíkové přístroje, ale čas, kdy mohli pobývat v zamořeném prostoru, již uplynul. Pravděpodobnost, že přežili, je proto malá.

V dole, který patří ruské společnosti Uralkalij, se těží chlorid draselný používaný především k výrobě umělých hnojiv. Leží v Permském kraji asi 1500 kilometrů severovýchodně od Moskvy.

Požár vypukl v šachtě, kde probíhaly betonářské práce. Pro těžaře je zajišťovala externí firma. Správa dolu uvedla, že právě při těchto pracech začalo hořet. Oheň zachvátil stavební konstrukce usnadňující průchod svislými úseky šachty. Nešlo tedy podle ní o následek výbuchu metanu.