Ulice Budapešti znovu zaplnili demonstranti proti „otrockému“ zákonu

Události: Protesty v Budapešti a Francii (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí se v Budapešti zúčastnily protivládní demonstrace kvůli kontroverzní novele zákoníku práce. Šlo o již osmou demonstraci během deseti dnů. Páteční protest by měl být podle agentury AFP poslední před svátky, ale opozice doufá, že mobilizace protestujících vytrvá i po 1. lednu. Novelu zákoníku práce ve čtvrtek podepsal prezident János Áder, platit má od Nového roku.

Novele, kterou parlament schválil minulý týden ve středu, se v Maďarsku přezdívá „otrocký zákon“. Normativní akt umožňuje, aby zaměstnanci ročně odpracovali až 400 přesčasových hodin místo dosavadního limitu 250 hodin. Přesčasy mohou být nově nahrazovány či propláceny v časovém období až tří let.

Vláda argumentuje, že reforma bude přínosem jak pro pracovníky, tak i pro firmy, které bojují s nedostatkem pracovních sil. Opozice ale tvrdí, že novela podkopává základní práva pracovníků.

Proti změnám se postavily odbory a ve vzácné shodě i celá parlamentní opozice, která hodlala její schvalování minimálně zpomalit pomocí bezmála tří tisíc pozměňovacích návrhů. Vládní strana Fidesz je ovšem všechny bezprecedentně smetla ze stolu v rámci jediného hlasování.

Demonstrace proti maďarské novele zákoníku práce
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Několik tisíc lidí proti tomuto legislativnímu záměru vlády premiéra Viktora Orbána protestovalo už předminulou neděli ještě před hlasováním poslanců o změnách v zákoníku. Minulý týden a hlavně o víkendu se počet demonstrujících v centru Budapešti zvyšoval a podobné akce se navíc konaly také v dalších maďarských městech, a dokonce i v zahraničí.

Premiér Viktor Orbán brání reformu zákoníku práce před „hysterickými“ demonstranty. „Ti, kteří křičí o konci světa, jsou ti, kteří zničili naši zemi a nijak neomezují své lhaní,“ prohlásil šéf vlády v rozhlasovém vystoupení.

„Rozšíříme demonstrace a protesty tam, kde to bude bolet. Je to režim postavený na chamtivosti. Budeme pokojně bojkotovat oligarchy,“ prohlásil před páteční akcí šéf opozičních socialistů Bertalan Tóth v narážce na možné akce proti podnikům spjatým s vládní stranou Fidesz premiéra Orbána a proti velkým podnikatelům, kteří mají z novely nejvíce získat.

Podle průzkumu institutu Publicus si více než dvě třetiny Maďarů myslí, že demonstrace jsou oprávněné. K nespokojenosti s vládou podle agentury AP přispívá i omezování akademických svobod, korupce a další problémy.