Odzbrojení podle Kima: KLDR se zbaví jaderných zbraní, až pomine hrozba z USA

Severní Korea se nezbaví jaderných zbraní dříve, než pomine jaderná hrozba ze strany USA. Informovala o tom severokorejská agentura KCNA. Agentura Reuters oznámení označuje za první jasné vysvětlení toho, jak si KLDR představuje denuklearizaci Korejského poloostrova.

KLDR se na letošním setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem zavázala pracovat na jaderném odzbrojení. Spojené státy jí za to nabídly bezpečnostní záruky a rušení sankcí.

V naplňování dohody se však dosud nedosáhlo pokroku, přičemž problém podle analytiků je na vině především nejasnost ohledně toho, co Pchjongjang a Washington míní termínem „denuklearizace“. V Jižní Koreji o tom nyní jedná americký zmocněnec pro KLDR Stephen Biegun.

„USA musejí pochopit přesný význam termínu denuklearizace Korejského poloostrova a zejména si musejí prostudovat zeměpis. Když mluvíme o Korejském poloostrově, zahrnuje to území naší republiky a také celého regionu, v němž USA rozmístily své invazní síly včetně jaderných zbraní,“ stojí v prohlášení zveřejněném agenturou KCNA.

„Když mluvíme o kompletní denuklearizaci Korejského poloostrova, znamená to odstranění všech zdrojů jaderné hrozby, nejenom ze Severu a Jihu, ale také z oblastí sousedících s poloostrovem,“ píše se dále v dokumentu. Washington ani Soul na ně zatím nereagovaly.

AP: KLDR bude po USA chtít stažení vojáků

Agentura AP dnešní oznámení ze Severní Koreje označila za šokující. Podle ní přispívá k pochybnostem o tom, zda se Kim Čong-un někdy dobrovolně vzdá jaderného arzenálu, který považuje za záruku vlastního udržení se u moci.

Prohlášení také podle AP svědčí o tom, že KLDR bude po USA požadovat stažení podstatné části z 28 a půl tisíc amerických vojáků z Jižní Koreje, což ovšem Spojené státy dlouhodobě odmítají zahrnout do jakékoli dohody o odzbrojení.

Americké nukleární zbraně byly rozmístěny na území Jižní Koreje v letech 1958 až 1991. Po jejich odvezení chrání USA své spojence Jižní Koreu a Japonsko pomocí jaderného deštníku. Při rozhovorech o denuklearizaci poloostrova KLDR v minulosti opakovaně uváděla, že by se mohla zříci svého jaderného arzenálu, pouze pokud Spojené státy stáhnou své jednotky z Jižní Koreje a protijaderný deštník odstraní.