Itálie ukončila vyšetřování neštěstí v Rigopianu. Hotel, který smetla lavina, neměl dostat povolení

Itálie uzavřela vyšetřování neštěstí z ledna 2017, kdy lavina ve středoitalské horské oblasti smetla hotel Rigopiano, v jehož sutinách zemřelo devětadvacet lidí. Kancelář prokurátora uvedla, že v první řadě měla obec zabránit výstavbě hotelu. V případu byly stíhány čtyři desítky lidí.

Hotel byl podle prokurátora města Pescara postaven v oblasti, která byla historicky i ve zprávách vydávaných v předchozích letech zmiňována jako nebezpečná. Odborníci tam očekávali „velké, dokonce až unikátní laviny“.

Obec Farindola, pod kterou Rigopiano spadá, neměla podle odborníků povolení pro stavbu vůbec vydávat. Hotel vyrostl pod horou Gran Sasso přímo na troskách budovy, kterou už jedna lavina smetla. Podle slov prokurátora měl být navíc hotel Rigopiano na zimní sezonu zcela uzavřen.

Vyšetřováni i nadále zůstávají bývalý prefekt provincie Pescara, prezident provincie, starosta města Farindola, ředitelé a vedoucí oddělení civilní ochrany nebo hotelový manažer či podnikatel, který o povolení ke stavbě hotelu žádal.

Hotel Rigopiano smetla lavina ráno ve středu 18. ledna 2017, neštěstí ze čtyřiceti osob nepřežilo 29. Devět lidí vyprostili záchranáři, dva další se zachránili díky tomu, že v okamžiku pádu laviny byli před hotelem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ze sutin záchranáři vyprostili i tři živá štěňata abruzzských ovčáků patřících manažerovi hotelu, který v troskách také přišel o život. Zachránění psi se v Rigopianu stali symbolem naděje. Z trosek hotelu je zachránili po pěti dnech, v okamžiku, kdy byli záchranáři schopni najít už pouze těla lidských obětí.

Záchranu postižených ovlivnila poloha hotelu v lavinové zóně i pozdní příjezd záchranářů. Operátoři na tísňové lince totiž zpočátku nebrali volání o pomoc vážně s tím, že podle nich v oblasti spadla jen stáj. První pomoc na lyžích a s baterkami vyrazila až o půlnoci, na místo neštěstí se dostala ve čtyři hodiny ráno následujícího dne.