Rusko-ukrajinské jednání začalo, Kyjev žádá vydání Janukovyče

Kyjev - Ukrajinští a ruští ministři začali jednat o krizi na Ukrajině. Oznámil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podle něj by Rusko mělo stáhnout své síly zpět na základny na jihoukrajinském Krymu. Do Kyjeva mezitím dorazil americký ministr zahraničí John Kerry, který vyjádřil podporu přechodné vládě. Slíbil finanční pomoc a vyslání týmů expertů, které pomohou zemi překonat finanční krizi. Kyjev mezitím oficiálně požádal ruskou stranu o vydání svrženého prezidenta Viktora Janukovyče.

Ukrajina žádá Moskvu, aby exprezidenta vydala bezodkladně. Janukovyč je stíhán za podíl na „masových vraždách“. Podle médií se nachází v Rostově na Donu, kde v pátek hovořil s novináři. Ukrajinská justice podezřívá Janukovyče ze zodpovědnosti za smrt téměř stovky demonstrantů na Majdanu.

Kromě Janukovyče prokuratura stíhá pro stejné podezření i exministra vnitra Vitalije Zacharčenka, bývalého prezidentova kancléře Andrije Kljujeva a bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonku, jakož i bývalé velitele tajné služby a vojsk ministerstva vnitra. V případě odsouzení by Janukovyčovi a jeho lidem mohlo hrozit až doživotí.

Šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Valentyn Nalyvajčenko novinářům sdělil, že SBU musí s ruskými orgány nejprve navázat kontakty přerušené převratnými událostmi v ukrajinské metropoli.

Kontrarozvědka se prý pokusila prchající hlavu státu zadržet už v noci z 23. na 24. února, ale Janukovyč s ochrankou agentům SBU unikl a skryl se na Krymu. Jak se odtud dostal za hranice do ruského Rostova, není podle šéfa SBU jasné.

O aktuálním stavu Janukovyčova zdraví Nalyvajčenko nemá žádné informace. Šéf kontrarozvědky odmítl komentovat spekulace ruských médií, že bývalý prezident v noci na dnešek podlehl infarktu.

Janukovyč se dál považuje za ukrajinského prezidenta
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Janukovyč zůstává pro Moskvu jediným partnerem

Pověsti o Janukovyčově smrti dnes na tiskové konferenci popřel sám ruský prezident Vladimir Putin. Janukovyč je podle něj živ a zdráv. Na Ukrajině došlo podle šéfa Kremlu k ústavnímu převratu a ozbrojenému uchopení moci. Jediným partnerem ale pro Moskvu zůstává právě Janukovyč, přestože nemá žádnou moc.

Ukrajinský prezident ve své funkci skončí pouze v případě smrti, vlastního rozhodnutí o odstoupení, nebo impeachmentu, připomněl Putin možnosti, které vyjmenovává ukrajinská ústava (o Putinově brífinku více zde). Ruský prezident zároveň před novináři prohlásil, že Moskva necítí potřebu použít ozbrojené síly, i když taková krajní možnost existuje. Putinův čínský protějšek Si Ťin-pching prý vidí situaci na Ukrajině stejně. Prezidenti velmocí s právem veta v Radě bezpečnosti OSN vyjádřili podle Moskvy naději, že „kroky učiněné ruským vedení umožní snížení napětí a zajistí bezpečnost ruskojazyčných občanů žijících v Krymu a ve východních regionech Ukrajiny“.

Události: Napětí na východě Ukrajiny stoupá (zdroj: ČT24)

Sám Janukovyč se i nadále považuje za legitimní hlavu Ukrajiny. Ukrajincům se už omluvil za to, že nedokázal udržet pořádek v zemi, otázku svého souzení před mezinárodním tribunálem v Haagu však považuje za předčasnou. Podle Janukovyčových představ by se měla v zemi realizovat ústavní reforma a v prosinci 2014 by se pak měly konat předčasné prezidentské volby. Ty, které vyhlásil ukrajinský parlament na 25. května, považuje Janukovyč za nelegitimní a kandidovat v nich nehodlá. Moci na Ukrajině se podle něj chopily „fašistické síly“ (více zde).

ČT24.cz o dění na Ukrajině