Ukrajinští nacionalisté pořádají polovojenské tábory. S kalašnikovy tam zacházejí i osmileté děti

Horizont ČT24: Na Ukrajině fungují polovojenské tábory, kde se učí bojovat i osmileté děti (zdroj: ČT24)

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v posledních letech upozorňují na zapojování dětí do bojů na východě Ukrajiny. Během zvláštních polovojenských táborů se pod vedením radikálních ukrajinských nacionalistů i osmileté děti učí, jak protivníky zabíjet. Tábory podporuje stát. Jen letos poslalo tamní ministerstvo mládeže a sportu na jejich pořádání v přepočtu skoro 3,5 milionu korun.

Jak zacházet se zbraní se na letním táboře na utajeném místě na západě Ukrajiny učili hlavně náctiletí, mezi účastníky přitom nechyběly ani osmileté děti. S kalašnikovem v ruce strávily i dvanáct hodin denně. „Nikdy nemiřte na lidi. Povstalce – malé zelené mužíčky a okupanty z Moskvy – ale za lidi nepovažujeme,“ nabádá účastníky vedoucí tábora Jurij Čerkašin.

Program určují právě lidé jako Čerkašin – dobrovolník zraněný v bojích proti ruským separatistům v Donbasu, který teď vede mládežnickou organizaci krajně pravicové strany Svoboda. Podle nich má tábor dva cíle – vycvičit mládež k obraně proti Rusku a jeho podporovatelům a současně rozšířit nacionalistickou ideologii.

„Kdykoli se naší zemi může přihodit něco zlého. A člověk na to musí být připravený. Proto jsem sem přišel,“ říká osmnáctiletý účastník tábora Michailo.

Simulace bojových akcí doplňují pravidelné přednášky. V nich členové strany poukazují nejen na nebezpečí přicházející z Moskvy, ale také ze Západu a jeho liberálních hodnot. Brojí třeba proti ochraně práv sexuálních menšin. Písně doprovázejí na kytaře s nálepkou Bílá Evropa je náš cíl.

„Nepraktikujeme nacismus. Neuctíváme Adolfa Hitlera ani Benita Mussoliniho. Jen milujeme naši vlast. Milujeme ji trochu víc než ostatní země. Promiňte, to je hymna,“ říká Čerkašin.

Přestože tábory i jejich organizátoři opakovaně čelili obvinění ze šíření rasismu a násilí, na jejich dvoutýdenní polovojenský kurs pro děti přispívá i stát. I proto, že právě dobrovolníci z řad nacionalistů sehráli po roce 2014 na východní frontě v bojích s proruskými povstalci klíčovou roli.