Šéf české diplomacie vyrazil na první cestu do Německa, slíbil víc peněz na rozvojovou pomoc

Maas a Petříček si vzájemně pochválili bilaterální vztahy (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček zamířil na svou první cestu ve funkci do Německa, kde pochválil vzájemné vztahy obou zemí. Také podle šéfa německé diplomacie Heiko Maase je Česko pro Berlín klíčovou zemí ve střední Evropě. Oba ministři se dotkli i tématu migrace, které v posledních letech obě země dělilo. Tomáš Petříček oznámil, že Česko chce zvýšit své příspěvky na rozvojovou pomoc.

Německo a Česko by mohly společně pracovat na některých rozvojových projektech, například v Africe, shodli se ministři. Česká strana chce sama za sebe výrazně zvýšit finanční prostředky, které na rozvojovou pomoc dává. Nyní se pohybují kolem 0,11 procenta hrubého národního produktu, do budoucna by měly dosáhnout 0,33 procenta.

Heiko Maas
Zdroj: ČTK/ABACA

Heiko Maas ocenil, že Petříček, který byl jmenován do funkce teprve v úterý, na svou první zahraniční cestu vyrazil právě do Německa. Rozhodně to podle něj není samozřejmé a vypovídá to hodně o přátelství a důvěře mezi oběma zeměmi. „Dokládá to, jakou váhu přikládáme česko-německým vztahům,“ podotkl zase šéf české diplomacie.

Německo označil za klíčového spojence v Evropské unii i NATO, s nímž Česko spojují mimo jiné společné hodnoty i zájem na zachování mezinárodního práva a pravidel, která podporují volný obchod. O tom hovořil i Maas, podle něhož je nutné, aby Evropa v této i dalších otázkách postupovala jednotně a samostatně.

„Nemusíme být ve všech otázkách jednoho názoru, ale nemůžeme připustit, aby jednotlivé otázky Evropskou unii dovedly až na hranu toho, aby nebyla schopna fungovat,“ řekl německý ministr.

Na kontinentu podle Maase existují trhliny mezi Severem a Jihem a Západem a Východem, a proto je potřeba stavět mosty. Ve střední Evropě z tohoto hlediska hraje klíčovou roli právě Česko.

Tomáš Petříček v Berlíně
Zdroj: ČTK/ABACA

Maas: Je načase, aby Saúdská Arábie vysvětlila Chášakdžího případ

Ministři se také dotkli případu zmizelého saúdskoarabského novináře Džamála Chašákdžího. Maas je přesvědčen, že je načase, aby Saúdská Arábie celou věc vysvětlila. Pokud se potvrdí, že byl zabit, není to jen šokující, ale hlavně nepřijatelné, řekl.

Podle Petříčka zatím Praha shromažďuje fakta o případu a čeká na závěr vyšetřování. „Pro Česko je svoboda médií a tisku jednou z velkých priorit,“ poznamenal k tomu. Oba ministři počítají se společnou reakcí Evropské unie, pokud se podezření z vraždy novináře potvrdí.

Chášakdží, který byl známým kritikem saúdskoarabského režimu, navštívil konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu 2. října a od té doby je nezvěstný. Podle tureckých médií byl na konzulátu zavražděn.

Turecká policie uvedla, že v den zmizení novináře či noc před tím přiletělo do Istanbulu z Rijádu celkem 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové tajné služby i forenzní expert. Krátce po zmizení novináře zase odcestovali. Rijád žádné věrohodné vysvětlení toho, co se s žurnalistou stalo, zatím neposkytl.