Detroit se rozloučil s královnou soulu. Měla dechberoucí talent, řekl o Franklinové Clinton

Přátelé a tisíce fanoušků se přišli rozloučit s královnou soulu Arethou Franklinovou. Pohřeb se konal v detroitském baptistickém kostele New Bethel. Zpěvačce vzdali poctu hudebníci jako Ariana Grande či Stevie Wonder. Smuteční řeč pronesl mimo jiné exprezident USA Bill Clinton, kterému Franklinová zpívala při inauguraci v roce 1993. Zemřela 16. srpna v 76 letech na rakovinu slinivky.

V pátek Detroitem projely desítky růžových cadillaců, o nichž Aretha zpívá ve slavné písni z roku 1985 Freeway of Love. Stejný vůz podle deníku USA Today vezl v roce 1984 i tělo jejího otce C. L. Franklina, který byl známým reverendem a bojovníkem za lidská práva.

Franklinová byla uložena ve zlatých šatech v masivní bronzové rakvi pokryté 24karátovým zlatem. Pohřeb trval asi pět hodin.

Pietní ceremonie probíhala v rodinném kruhu s pozvanými smutečními hosty. Na pohřbu promluvila také vnučka Franklinové Victorie, která prohlásila, že bude vždy chovat v srdci část odkazu své babičky. „Nic mně neznělo líbivěji než hlas mé babičky. Ten hlas uklidňoval,“ řekla. Syn Franklinové Edward se s matkou rozloučil písní Mercy Mercy Me, kterou nazpíval Marvin Gaye.

Při obřadu zazpívali Chaka Khanová, Jennifer Hudsonová nebo Ronald Isley. Herečka Barbra Streisandová poslala zesnulé zpěvačce červené růže pro „sestru, která odešla příliš brzy“.

Clinton ve vzpomínkovém projevu prohlásil, že Franklinová měla dechberoucí talent a že dokázala okouzlit publikum nehledě na svou nemoc. Prohlásil také, že po celý svůj život byl Arethin oddaný fanoušek. Zavzpomínal i na to, jak se s ní loni setkal v zákulisí při jejím posledním veřejném vystoupení, kterým byla charitativní akce v Harlemu pro nadaci Eltona Johna.

S královnou soulu Arethou Franklinovou se rozloučil i Bill Clinton (zdroj: ČT24)

Obama nakonec nedorazil

Exprezident Barack Obama stejně jeho předchůdce George Bush mladší do Detroitu nepřijel, oba ale zaslali prohlášení věnované Franklinové. Obama zpěvačku ocenil za to, že odrážela americký příběh a že její hudba zachycovala nejhlubší lidské tužby. Bush napsal, že Franklinová byla ženou s hlubokým charakterem a milujícím srdcem.

Biskup Charles Ellis, který za přípravou pohřbu stojí, chtěl, aby pieta posloužila ostatním i jako duchovní probuzení. „Nezáleží na tom, kolik peněz máte. Nezáleží na tom, jak slavní jste, protože na konci dne všichni skončíme v rakvi,“ řekl. „Tohle je skutečný život, který prožíváme,“ dodal.

Pohřbu se účastnil rovněž bývalý starosta Detroitu Dennis Archer. „Je to náš způsob, jak říct děkuji osobě, které velmi záleželo na Detroitu. Svou lásku dokázala mnoha věcmi, které učinila, aby městu pomohla,“ konstatoval politik.

Se slavnou zpěvačkou se veřejnost mohla rozloučit v úterý a ve středu v rotundě detroitského Muzea afroamerických dějin Charlese H. Wrighta, kde bylo její tělo vystaveno v pozlacené rakvi. Uctít památku ženy s výjimečným hlasem přišly tisíce lidí.

Za půlstoletí na scéně se Franklinová zapsala jako jedna z nejvýznamnějších tvůrkyň soulouvé hudby. Za svou kariéru získala nespočet cen Grammy a jako první žena byla uvedena do rokenrolové síně slávy. Mezi její nejslavnější hity patří Baby I Love You, Chain of Folls, The House That Jack Built nebo I Say a Little Prayer.