I Say a Little Prayer. Odešla královna soulu Aretha Franklinová

Odešla královna soulu Aretha Franklinová (zdroj: ČT24)

Ve věku 76 let zemřela americká soulová zpěvačka Aretha Franklinová. Legendární umělkyni diagnostikovali před osmi lety rakovinu slinivky. Loni ukončila svou hudební kariéru.

Za půlstoletí na scéně se Aretha Franklinová zapsala jako jedna z nejvýznamnějších tvůrkyň soulouvé hudby. Za svou kariéru získala nespočet cen Grammy a jako první žena byla uvedena do rokenrolové síně slávy. 

Dcera baptistického pastora měla od dětství blízko ke gospelu, s nahráváním začala už jako čtrnáctiletá. Jako velmi mladá ale otěhotněla, takže zpívání na čas opustila, zásadním se po jejím návratu ukázalo být podepsání smlouvy s Atlantic Records v roce 1966.

O rok později vydala svůj první singl I Never Loved a Man (The Way I Love You), který ji vystřelil k prvním příčkám hitparád. Úspěch se držel i následného, stejnojmenného alba. Chválou nešetřili ani kritici, Aretha Franklinová přebírala jednu Grammy za druhou.

A hudební svět obohatila o další hity jako Baby I Love You, Chain of FollsThe House That Jack Built nebo I Say a Little Prayer. Její nahrávka Amazing Grace z roku 1972 si až do poloviny devadesátých let držela prvenství nejprodávanějšího gospelového alba všech dob.

Z vrcholu ji ale ke konci sedmdesátých let sesadily problémy s nahrávací společností a také konkurence nových hudebních proudů. Aretha sama začala postupně koketovat s jinými žánry. Nazpívala například duety s kapelou Eurythmics nebo Georgem Michaelem. 

A od hudební kariéry si odskočila také do filmu. Zahrála si vedlejší roli v muzikálové komedii The Blues Brothers z roku 1980, i v jejím pokračování o třináct let později.

Zaslouženou pozornost soulové královně vrátila navíc filmová píseň Deeper Love z komedie Sestra v akci 2, udržela si ji i baladou Willing To Forgive. A i nadále se ukazovalo, že proplouvat hudebními vodami je dobrá cesta – platilo to pro soulové album říznuté hip hopem A Rose Is Still a Rose. Poslední nahrávku A Woman Falling Out of Love vypustila mezi své fanoušky v roce 2011.

Loni zpěvačka oznámila, že už bude vystupovat jen na vybraných akcích. Veřejně naposledy zpívala na charitativním koncertu Eltona Johna v listopadu.