Ve Wismaru zbili útočníci migranta řetězem, v Sonderhausenu těžce zranili Eritrejce

Neznámí pachatelé ve středu večer v severoněmeckém Wismaru zbili dvacetiletého imigranta. Mladík, který tvrdí, že pochází ze Sýrie, musel být převezen do nemocnice, píše agentura DPA. Všichni tři útočníci podle napadeného mluvili německy. Při potyčce v durynském Sonderhausenu pak utrpěl těžké zranění 33letý žadatel o azyl z Eritreje. V Chemnitzu je situace tak špatná, že se část přistěhovalců bojí chodit do města, tvrdí André Löscher z organizace pomáhající obětem násilí.

Skupina tří mužů nejprve častovala imigranta xenofobními urážkami. Jeden z útočníků jej následně udeřil železným řetězem do ramen a hrudníku, zbylí dva mladíka napadli pěstmi. Když napadený upadl na zem, kopali do něj, uvedla policie. Útočníci posléze utekli a policie po nich pátrá.

Mladík, který policii sdělil, že pochází ze Sýrie, utrpěl pohmožděniny v obličeji a na horní části těla a zlomeninu nosní kosti. Po ambulantním ošetření v nemocnici byl propuštěn. Policie případ vyšetřuje jako útok motivovaný nenávistí k cizincům, sdělila agentura AP. 

K dalšímu incidentu došlo ve středu večer v durynském městě Sonderhausen. Těžké zranění hlavy tam utrpěl třiatřicetiletý žadatel o azyl z Eritreje, a to při potyčce dvou skupin na náměstí. Při rvačce, do které se podle policie zapojili lidé několika národností, padaly xenofobní nadávky, uvedli svědci. Policie v současnosti vyhodnocuje záběry z bezpečnostních kamer.

Po výtržnostech v Chemnitzu v zemi roste napětí

Napadení se odehrálo v době napjaté situace v Chemnitzu (Saské Kamenici), která se stejně jako Wismar nachází ve východní části Německa, na území bývalé Německé demokratické republiky (NDR). Po vraždě 35letého Němce, z níž jsou podezřelí dva mladíci z Iráku a Sýrie,  došlo ve městě k výtržnostem pravicových radikálů. Zranění utrpěly desítky lidí.

Někteří extremisté pronásledovali imigranty. Policie zaznamenala nejméně tří útoky na cizince a deset lidí vyšetřuje kvůli zakázanému Hitlerovu pozdravu.

Do Chemnitzu přijel ve čtvrtek předseda saské regionální vlády Michael Kretschmer na dlouho dopředu plánovanou diskusi s místními obyvateli. Pravicově populistické hnutí Pro Chemnitz při té příležitosti svolalo další protesty. „Nahlášených je kolem pěti set účastníků. Očekávají se i protidemonstrace,“ uvedl během dne zpravodaj ČT Václav Černohorský. Později doplnil, že lidí na akci přišlo více než bylo nahlášeno.

Někteří obyvatelé Chemnitzu, kteří nesouhlasí s tím, co se v ulicích jejich města děje, a kteří protestují proti excesům ze strany pravicových extremistů, říkali, že se v pondělí báli jít na protidemonstrace, protože nevěřili policii, že je dokáže dostatečně ochránit. Takže uvidíme, jak se ta mlčící většina v příštích dnech projeví.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Německu

„Nemůžeme tolerovat zahraniční zločince. Takové musíme okamžitě deportovat. A ve čtvrtek to společně ukážeme předsedovi vlády,“ napsalo hnutí Pro Chemnitz na Facebooku. Pondělní demonstrace se účastnilo kolem šesti tisíc lidí a místní policie je kritizována za to, že situaci nezvládla. Podle Černohorského teď může povolat do akce posily ze spolkové policie. 

„Chceme vést otevřenou debatu. Nikdo by se neměl nechat odradit hlučnými demonstranty od toho, aby za námi na stadion přišel. Policie garantuje bezpečnost akce. Teď je důležité být jednotní,“ zdůraznil Kretschmer.

„Podle statistik zločinnost ve městě celkově klesá. Přistěhovalci ovšem, co se běžných přečinů týče, tvoří pětinu podezřelých. Úřady přiznávají opakované problémy s malou skupinou migrantů. Fenomén patrný po celém Sasku,“ říká Černohorský. V Sasku jsou početné skupiny krajně pravicově smýšlejících lidí, kteří odsuzují politiku kancléřky Angely Merkelové, jež podle nich otevřela dveře běžencům. 

„Posilování radikálně pravicového směru je znát v celém Německu, není to jen otázka východního Německa. V Sasku vždy přežívaly i neonacistické skupiny. Šok, který zažívá Sasko, spočívá v tom, že značná část normálních občanů se na demonstracích podílí a nevadí jim, že tam kráčejí neonacisté, kteří hajlují,“ upozornil expert na Německo Vladimír Handl.

„Nenávist takového rozměru je něco nového“

Napětí v samotném Chemnitzu trvá. „Atmosféra a obrázky z neděle a pondělí ještě působí. Lidé, s nimiž už dlouho pracujeme, nám říkají, že třeba jejich známí teď zvažují, jestli vůbec mohou jít do centra, a raději si řeknou, že se tomu teď vyhnou,“ sdělil ČTK André Löscher z organizace RAA Sachsen pomáhající obětem pravicového násilí.

Pro neziskovou organizaci pracuje už deset let, podobnou situaci ve městě ležícím nedaleko českých hranic ale nepamatuje. „V Chemnitzu byly i dříve ojedinělé útoky, ale nikdy nic takovéhoto rozměru. To je něco nového, s jakou nenávistí tam ti lidé vystupovali,“ okomentoval dění Löscher.

Kvůli řadě napadení, jejichž oběťmi se stali třeba občané Bulharska, Sýrie, Afghánistánu, ale i Německa, vydala dokonce i sama organizace RAA Sachsen v pondělí varování migrantům, aby se raději vyhnuli centru města. Zatím další takové nechystá, i když upozorňuje, že problémy mohou přijít jak při čtvrteční, tak při sobotní demonstraci pravicových uskupení.