Štvanice na lidi, kteří pocházejí odjinud, nestrpíme. Německá vláda kritizovala násilí v Chemnitzu

Události: Násilí proti cizincům v Chemnitzu (zdroj: ČT24)

Extremisté v neděli v Chemnitzu několikrát zaútočili na přistěhovalce. Potvrdila to policie z podkrušnohorského města. Oběťmi násilí se stali Bulhar, Syřan či Afghánec. Organizace, která pomáhá obětem rasově motivovaného násilí, vyzvala migranty, aby se centru města vyhnuli. Útoky jsou reakcí na ubodání pětatřicetiletého Němce, z něhož jsou podezřelí muži z Iráku a Sýrie. V pondělí se konaly další demonstrace.

„Osmnáctiletému Afghánci sebrali neznámí lidé mobilní telefon a následně zmlátili i patnáctiletou Němku. Oba utrpěli lehká zranění,“ informovala šéfka policie v Chemnitzu Sonja Penzelová. Zmlácen byl také osmnáctiletý Syřan. Podezřelého z tohoto útoku se policii podařilo dostihnout. Do problémů se dostal i třicetiletý Bulhar, kterého kdosi krátce zadržel a vyhrožoval mu.

K sérii napadení přistěhovalců a cize vypadajících lidí došlo ve městě nedaleko českých hranic po protestu zhruba stovky příznivců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a po následné demonstraci asi osmi stovek lidí, z nichž podle Penzelové zhruba 50 bylo připraveno použít násilí. Dav, z něhož na policii létaly kameny i lahve, podle ní nereagoval na výzvy, a proto policisté museli použít pepřový sprej a obušky k jeho rozehnání.

Chemnitz kvůli demonstracím zrušil městské slavnosti. Vyšetřovatelé mají podle Penzelové k dispozici řadu videí z nedělních událostí, které vyhodnocují. Veřejnost v tomto ohledu také žádají o pomoc. 

Policie použila vodní děla

V Chemnitzu se demontrovalo i během pondělka. V centru čtvrtmilionového města se k sobě přiblížily dvě velké skupiny demonstrantů: na jedné straně asi dva tisíce lidí na akci pořádané nacionálně populistickým hnutím Pro Chemnitz, na druhé kolem tisíce lidí na protestu sdružení Chemnitz Nazifrei (Chemnitz bez nacistů), které dává najevo svůj odpor vůči extremistům.

Zabití Němce a útoky na přistěhovalce v Chemnitzu hýbou Německem (zdroj: APTN)

„Z obou shromáždění létaly světlice a další předměty. Tím utrpělo zranění několik lidí, kteří nyní musí být ošetřeni,“ uvedla na Twitteru policie, která proti protestujícím nasadila vodní děla. Policie také upozornila, že v jednom z parků v centru města se někteří lidé ozbrojili kameny. Více než stovka osob se zamaskovala.

Zazněla i varování. „I když je pro nás těžké tuto myšlenku vyslovit, doporučujeme migrantkám a migrantům vyhnout se od odpoledne vnitřní části města. Počítáme s neonacisty a rasisty připravenými k násilí, kteří chtějí cíleně napadat uprchlíky a také protidemonstranty,“ napsala organizace RAA Sachsen, která podle svého webu už 13 let podporuje oběti rasistických útoků v Sasku.

Násilí spustila vražda Němce

Na počátku současné vyhrocené situace ve městě stál spor, který přerostl v útok nožem, jenž si vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné. Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva muži ve věku 21 a 22 let, které soud poslal do vazby. První z nich má irácké občanství, druhý syrské. Bližší okolnosti činu policie stále objasňuje, hovoří ale o bezdůvodném útoku.

Německá vláda dění v Chemnitzu odsoudila. „My víme, že v Chemnitzu byl v noci na neděli zavražděn člověk, a to je hrozné,“ sdělil na tiskové konferenci vládní mluvčí Steffen Seibert. Zdůraznil, že pachatelé musí stanout před soudem. „Tak, a ne jinak, se v právním státě postupuje v případě trestných činů,“ apeloval.

„To, co bylo v Chemnitzu místy k vidění a co je vidět i na záznamech, to nemá v našem právním státě místo. Pro spolkovou vládu, pro všechny demokratické politiky i pro velkou většinu občanů je důležité jasně říci, že takové srocování, štvanice na jinak vypadající a odjinud pocházející lidi nebo pokusy šířit v ulicích nenávist nepřijmeme. To v našich městech nemá co pohledávat,“ uvedl Seibert.