Po skandálu v armádě chce Německo přezkoumat až 100 tisíc schválených žádostí o azyl

Německé úřady přezkoumají až 100 tisíc žádostí o azyl, které v minulosti schválily. Jde hlavně o žádosti Syřanů, Afghánců a Iráčanů. Na možné problémy se přišlo v důsledku kauzy kolem německého vojáka Franca A., který chtěl zřejmě spáchat teroristický útok a nechal se registrovat jako uprchlík.

Pravicový radikál Franco A., který je nyní spolu s dalším vojákem ve vazbě, plánoval podle vyšetřovatelů teroristický útok. Aby ho posléze mohl svalit na běžence, nechal se na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. Pravidelně dokonce dostával finanční podporu.

Úřad s přezkumem začne v létě

Tvrdá kritika kvůli případu dolehla jak na vedení armády, tak na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který se rozhodl nechat přezkoumat 2000 azylových řízení, aby se ukázalo, jestli v případě německého vojáka šlo o jednorázovou chybu, nebo jestli existují systematické nedostatky v procesu vyřizování žádostí o azyl.

Při přezkumu se podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra (CDU) nenašel žádný případ podobný žádosti Franca A. Přišlo se ale na nedostatky v podkladech, na základě kterých Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky v řadě případů rozhodoval.

Úřad proto přezkoumá 80 tisíc až 100 tisíc žádostí z posledních dvou let, které se týkají hlavně mužů ve věku 18 až 40 let. Začít s tím má v létě.

Do spolkové republiky v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Letos jich přichází zhruba 15 tisíc měsíčně, díky čemuž se podařilo výrazně snížit počet dosud nevyřízených žádostí o azyl. I tak jich ke konci dubna bylo 232 493.