Voják podezřelý z přípravy útoku ukradl německé armádě tisíc kusů munice

Německý voják Franco A., který zřejmě chystal teroristický útok, odcizil podle vyšetřovatelů z armádních zásob zhruba tisíc kusů munice. Uvedl to server veřejnoprávní televize ARD, podle něhož se u známého podezřelého vojáka našly náboje různých kalibrů, včetně nábojů do automatických zbraní.

Nadporučík Franco A., který je od minulého týdne ve vazbě, chystal podle vyšetřovatelů teroristický útok, který chtěl svalit na uprchlíky. Proto se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. Nelegálně si také opatřil zbraň.

Jakým způsobem se Franco A. dostal k tak velkému množství munice, zatím není zcela jasné. Jeden z možných scénářů hovoří o tom, že náboje odcizoval při střeleckých cvičeních a následně do formulářů uváděl, že je vystřílel.

Úřady prošetří dva tisíce azylových řízení

Vedle vyšetřování Franca A. a jeho nadřízených, kteří podle ministryně obrany Ursuly von der Leyenové (CDU) v minulosti nedostatečně reagovali na pravicově extremistické výroky vojáka, se nyní pozornost zaměřila i na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který Franca A. nesprávně registroval jako uprchlíka a vyplácel mu příslušné dávky.

Úřad nyní přezkoumá 2000 azylových řízení, aby se ukázalo, jestli v případě německého vojáka šlo o jednorázovou chybu, nebo jestli existují systematické nedostatky v procesu vyřizování žádostí o azyl. BAMF také pozastavil činnost dvojici osob, které se případem Franca A. zabývaly.

Pod tlak kvůli kauze, která je už několikátým vážným armádním problémem v řadě, se dostala i von der Leyenová, po níž opoziční strany Zelených a Levice požadují, aby celou kauzu podrobně vysvětlila ve výboru Spolkového sněmu pro obranu.

Ministryně v Berlíně ve čtvrtek jednala se stovkou vrcholných představitelů armády, kterým se omluvila za svou prvotní a příliš paušální kritiku. Von der Leyenová tehdy představitele armády tvrdě zkritizovala a hovořila mimo jiné o slabosti vedení.