Exšéf Trumpovy kampaně Manafort je částečně vinen z daňových podvodů, rozhodla porota

Bývalý šéf Trumpovy kampaně je částečně vinen z daňových podvodů (zdroj: ČT24)

Americká porota uznala Paula Manaforta částečně vinným z defraudací a daňových podvodů. Podle prokuratury bývalý šéf Trumpovy volební kampaně lhal a stavěl se nad zákon, když šidil Spojené státy o mnohamilionové částky na daních. Manafortovi nyní hrozí roky za mřížemi.

Manafort byl souzen za zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014, jakož i z daňových a bankovních podvodů. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Porota složená z šesti žen a šesti mužů se shodla jen v osmi z osmnácti bodů obvinění. Ve zbývajících zůstala rozdělena, uvedly agentury.

Pokud do případu nezasáhne prezident Donald Trump, je podle agentury AP po úterním verdiktu téměř jisté, že Manafort stráví několik let ve vězení. Kdy bude nad bývalým šéfem Trumpovy volební kampaně vynesen rozsudek, soudce ale zatím neurčil. Prokurátorům dal do 29. srpna čas na to, aby se rozhodli, zda se pokusí dosáhnout Manafortova odsouzení i ve zbývajících deseti bodech.

Manafort se cítí nevinen, Trump se od případu distancoval

Prezident Trump v první reakci uvedl, že Manafortův případ „nemá nic společného s ruským vměšováním“, ani s jeho osobou a uznání bývalého šéfa své volební kampaně vinným z několika bodů obžaloby označil za „hanbu“.

Sám Manafort obvinění popírá. Obhajoba trvá na tom, že strůjcem podvodů byl jeho blízký spolupracovník Rick Gates. Podle obvinění si Manafort a Gates díky službám pro zahraniční činitele přišli na desítky milionů dolarů a peníze od roku 2006 přinejmenším do předloňského roku „prali“ přes řadu společností. Zločinné spiknutí obou mužů mělo trvat do loňského února.

Manafort měl přijímat platby od obchodníků a politiků z východní Evropy přes svou firmu založenou na Kypru. Další účty měl Manafort v karibském ostrovním státě Svatý Vincenc a Grenadiny a na Seychelách. Přes tajná konta v cizině prošlo podle obvinění 75 milionů dolarů (1,65 miliardy korun), přes 18 milionů se Manafortovi podařilo „vyprat“.

Manafort je vyšetřován i v kauze údajného ruského vměšování do voleb v USA. V Trumpově volebním štábu působil pět měsíců a dva měsíce ho i vedl. Z týmu jej vyhodili v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce Janukovyče. Právě v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce Janukovyče, čelí Manafort dalšímu obvinění. Touto věcí se začne soud zabývat v září.

Vydáno pod