Falšoval daně a skrýval peníze v cizině. Manafortův obchodní partner promluvil o podvodech

Dlouhodobý obchodní partner Paula Manaforta před soudem přiznal, že mu pomáhal falšovat daňová přiznání a skrývat jeho bankovní účty v zahraničí. Podnikatel měl zpronevěřit i miliony dolarů poradenské společnosti někdejšího šéfa Trumpova volebního štábu.

Manafortův obchodní partner Rick Gates je klíčovým svědkem obžaloby v procesu s dřívějším Trumpovým spolupracovníkem. V pondělí řekl, že peníze přesouval bez Manafortova vědomí vykazováním falešných výdajů. Falšoval také žádosti o půjčky a další dokumenty, aby Manafortovi pomohl z bank dostat peníze.

„Nevykazovali jsme příjmy nebo konta v zahraničních bankách,“ prohlásil Gates s tím, že si byl vědom, že se spolu s Manafortem dopouští kriminální činnosti. V pondělí také jmenoval více než desítku společností, které oba zřídili na Kypru, St. Vincentu, Grenadě a v Británii, aby v nich skryli Manafortovy příjmy z poradenské činnosti na Ukrajině. Na základě Manafortových pokynů prý mylně vykazoval tyto peníze jako půjčky, a pomohl mu tak snížit daňovou zátěž. 

Manafort čelí obvinění ze zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého v únoru 2014, jakož i z daňových a bankovních podvodů. Lobbista, jemuž hrozí, že stráví desítky let za mřížemi, obvinění popírá. Obhajoba trvá na tom, že strůjcem podvodů byl Gates.

Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Sám Gates se ke svému podílu na vině již dříve přiznal a s Muellerem spolupracuje. 

Současný proces ale s Trumpovou předvolební kampaní a s rolí Manaforta a Gatese v ní nesouvisí. Otázka případné koordinace kampaně s Ruskem v něm proto nepadne. Trump už projevil o proces zájem, Manafortovi vyjádřil podporu a prohlásil, že se s ním jedná hůř než s gangsterem Al Caponem.

Rusko opakovaně popřelo obvinění z vměšování do předloňských voleb a Trump vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. V pondělí ovšem přiznal, že jeho syn se v červnu 2016 v New Yorku setkal s ruskou právničkou blízkou Kremlu Nataljí Veselnickou proto, aby získal informace o jeho soupeřce ve volbách Hillary Clintonové.

Setkání v newyorské Trump Tower se rovněž zúčastnil Manafort a prezidentův zeť Jared Kushner. Z ruské strany byl mimo jiné přítomen lobbista Rinat Achmetšin, bývalý armádní důstojník působící údajně kdysi v sovětské špionáži.