Putin zaskočí na veselku rakouské ministryně zahraničí. Vídeň s Moskvou utužují vztahy

Šéf Kremlu Vladimir Putin chce cestou do Berlína na jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou navštívit i svatbu rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové. Podle médií jsou podobné Putinovy akce ojedinělé. Kneisslová usiluje o dobré vztahy s Moskvou, kupříkladu nechtěla vyhostit ruské diplomaty kvůli otravě Sergeje Skripala, jako to učinila řada jiných zemí EU.

Podle rakouských médií se svatba třiapadesátileté Kneisslové a čtyřiapadesátiletého experta na energetiku Wolfganga Meilingera uskuteční v sobotu ve Štýrsku. Svatby se má podle rakouského rozhlasu zúčastnit také kancléř Sebastian Kurz.

„Ano, zajede tam cestou do Berlína,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury Interfax. Putinův poradce Jurij Ušakov uvedl, že Putin se plánuje cestou do Berlína zastavit v Rakousku, kde se vdává tamní šéfka diplomacie. Na veselku jej ministryně pozvala během červnové návštěvy Vídně. „Zajdeme tam a poblahopřejeme,“ řekl Ušakov.

Agentura AP poznamenala, že Putinova účast na podobných soukromých akcích je vzácná. Rakouské ministerstvo zahraničí se podle agentury Reuters zdrželo vyjádření.

Šéfka rakouské diplomacie odmítla sankce proti Moskvě kvůli otravě Skripala

Kneisslová se těší pověsti stoupenkyně rozvoje vztahů s Ruskem. Letos v březnu, kdy vrcholila roztržka mezi Británií a Ruskem kvůli otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, se vyslovila pro zachování všech komunikačních kanálů s Moskvou.

I kdyby se ukázalo, že za útokem nervovou látkou v Salisbury stojí Rusko, na postoji Rakouska nevyhostit žádného ruského diplomata se pravděpodobně nic nezmění, řekla tehdy ministryně, která je v Kurzově vládě za krajně pravicovou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). Ta má podle Reuters blízké vztahy s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Kneisslová, která ale není členkou FPÖ, je pokládána za expertku na Blízký východ. Ovládá arabštinu, angličtinu, francouzštinu a španělštinu, domluví se hebrejsky, maďarsky a italsky. Pozornost svého času upoutala i kritikou přistěhovalecké politiky Merkelové či podporou nezávislosti Katalánska.