Rakouský novinář nezvykle tvrdě griloval Putina. Ten ublíženě žádal o prostor

Rakouský novinář nezvykle tvrdě griloval Putina (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin poskytl během návštěvy Rakouska velký rozhovor televizi ORF. Mimo jiné v něm zdůraznil, že Moskva nemá zájem na nestabilní Unii. Proslulý novinář Armin Wolf šéfa Kremlu nezvykle tvrdě griloval, pokud jde o ovlivňování voleb ve světě prostřednictvím ruských trollů či potírání ruské opozice. Putin se místy dostával do úzkých a působil nezvykle podrážděně.

„Není naším cílem něco nebo někoho v EU štěpit. Spíš máme zájem na tom, aby byla EU jednotná a vzkvétala, protože EU je naším nejdůležitějším obchodním a hospodářským partnerem,“ řekl Putin v předvečer pracovní návštěvy, během níž se ve Vídni setkal s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem a kancléřem Sebastianem Kurzem.

Některé kontakty s euroskeptickými hnutími na stranické úrovni podle Putina neměly za cíl destabilizovat EU. „Musíme naopak rozšiřovat spolupráci s EU,“ prohlásil ruský prezident. Zdůraznil také, že Rusko má s alpskou republikou, která je členem EU, ale nikoli NATO, dobré vztahy. „Ani v posledních letech nebyl dialog přes všechny obtíže přerušen,“ konstatoval nejmocnější muž Ruska.

Během rozhovoru padaly i nepříjemné otázky, třeba ohledně ovlivňování amerických a jiných voleb, mimo jiné prostřednictvím trollí farmy Jevgenije Prigožina. Jde o bývalého Putinova kuchaře, který financuje ruské žoldnéře v Sýrii.

„(Jevgenij Prigožin) vede restaurace, to je jeho práce. Je to majitel restaurace v Petrohradě. Teď ale dovolte otázku vy mně. Opravdu si myslíte, že někdo, kdo se živí v pohostinství, i kdyby měl nějaké příležitosti k hackování a vlastnil by soukromou firmu, která se takové činnosti věnuje – ani nevím, co přesně dělá – by toho mohl využít k ovlivnění voleb ve Spojených státech nebo v Evropě?“ zareagoval jinou otázkou Putin.

Všichni na Ukrajině používají ruské zbraně, řekl Putin k MH17

Novinář Wolf následně změnil kurz. Šéfa Kremlu se zeptal na tragédii MH17. Připomněl, že mezinárodní vyšetřovací komise nedávno dospěla k názoru, že civilní letoun sestřelil ruský armádní raketový systém.

„Chtěl bych podotknout, že obě strany konfliktu, jak ukrajinská armáda, tak dobrovolnické ukrajinské sbory, které se nezodpovídají nikomu mimo jejich velitelů, i ozbrojené vojenské milice v Donbasu – všichni používají sovětské a ruské zbraně. Všichni,“ zdůraznil Putin.

Podle Wolfa je ale možné, že ruský prezident zapírá, že by ruská raketa mohla pocházet z Ruska, protože by tak připustil podporu separatistů, což opakovaně popírá. „Pokud se obrníte trpělivostí a necháte mě domluvit, sdělím vám svůj úhel pohledu na tuto otázku. Dobře?“ snažil se šéf Kremlu nahnat body.

Prostor dostal. „Ruským expertům nebylo dovoleno účastnit se vyšetřování, naše argumenty nebyly zváženy a nikoho z této komise nezajímalo, co k tomu můžeme říct. Naopak, Ukrajina, která má na vyšetřování své zájmy, k němu přístup měla. Je zodpovědná minimálně za to, že civilnímu letounu umožnila průlet nad konfliktní zónou, což je porušení pravidel Mezinárodní organizace pro civilní letectví,“ odbočil Putin od tématu.

Wolf do něj ale šít nepřestal. Další otázka se týkala nepsaného lídra ruské opozice Alexeje Navalného, jemuž byla odepřena prezidentská kandidatura. Novináře zajímalo, proč Putin nevyslovuje jeho jméno na veřejnosti. „V Rusku potřebujeme lidi s pozitivní agendou, kteří budou problémům rozumět do hloubky, ne je jen předříkávat,“ prohlásil šéf Kremlu. „Věřte mi, ruští voliči jsou velice sofistikovaní. Nevěnují pozornost jen chytlavým sloganům, chtějí vidět skutečná řešení, která navrhujete,“ dodal.

Putin má Navalného za šaška

Novinář ale vzápětí připomněl skutečnost, že Rusové se na Navalného nemohli ani podívat, když nemohl kandidovat.

„Voliči se mohou podívat na kohokoliv, protože internet je svobodný. Nikdo ho nezablokoval. I naše média jsou svobodná. Lidé se mohou projevit a proslavit se jako zástupci mnoha politických uskupení. Pokud ale politické straně bude důvěřovat jedno, dvě, tři procenta obyvatel, nebo pouhé setiny procenta, o čem bychom měli mluvit? Potřebujeme takové šašky?“ odvětil Putin.

Ústřední volební komise Navalnému kandidaturu odepřela s odůvodněním, že byl pravomocně odsouzen za údajné krádeže ve firmě Kirovles.