Indonéské ostrovy Lombok a Bali postihlo zemětřesení. Desítky mrtvých a zraněných

Indonéské ostrovy Lombok a Bali postihlo v neděli zemětřesení o síle sedmi stupňů. Úřady vydaly následně varování před přívalovou vlnou tsunami, které však záhy odvolaly. Letiště na obou ostrovech fungují v normálním provozu. Podle agentur AFP a Reuters si zemětřesení vyžádalo nejméně 82 obětí na životech a další desítky osob utrpěly zranění. Před týdnem otřesy na Lomboku o síle 6,4 stupňů připravily o život 14 lidí.

Otřesy podle úřadů poškodily budovy na Lomboku i na Bali včetně obchodního domu a letištního terminálu, kde spadly střešní panely. Na Lomboku vojáci a jiní záchranáři přenášeli zraněné do evakuačního střediska na nosítkách i v kobercích.

Šéf místní policie na severním Lomboku uvedl, že na ostrově došlo k výpadku elektřiny, takže nebylo možné posoudit celou situaci, a že zemětřesní má zatím tři oběti na životech. Kvůli výpadku proudu bylo na půl hodiny evakuováno lombocké letiště. 

Na turisty hojně vyhledávaném ostrově Bali bylo nedělní zemětřesení cítit po dobu několika sekund. Kvůli tomu se mezi rekreanty strhla panika, lidé vybíhali z hotelů a restaurací.

„Lidé zaplavili ulice. Místní činitelé je nabádali ke klidu,“ uvedla australská turistka Michelle Lindsayová.

Ohnisko nedělního zemětřesení bylo v poměrně mělké hloubce asi deseti kilometrů, podobně jako 29. července, kdy měly otřesy ohnisko v hloubce asi sedmi kilometrů.