Prázdniny v pekle. Vzduch z Afriky vyžene za Pyrenejemi teploty vysoko nad čtyřicet stupňů

Většinu Pyrenejského poloostrova čeká tento týden rekordní horko. Na území Španělska a Portugalska má dorazit vlna veder, která v současnosti sužuje téměř celou Evropu. Teploty mohou dosáhnout až osmačtyřiceti stupňů a „saharská horka“ mají zasáhnout množství turistických destinací. Úřady proto nabádají cestovatele k opatrnosti.

Denní teploty přesahující 40 stupňů Celsia, noční stěží klesající pod 25 stupňů. Jihozápad Evropy tento týden dostihne vlna horka pustošící momentálně zbytek kontinentu. Varuje před ní španělský meteorologický ústav Aemet.

Podle meteorologů je příčinou extrémního počasí příliv horkého vzduchu z oblasti Afriky postupující směrem na sever. Saharský vítr ve Španělsku způsobí patrně nejteplejší léto za posledních jednačtyřicet let. Na některých místech se očekává dosažení evropského teplotního rekordu 48 stupňů, naposledy naměřeného v roce 1977 v řeckých Aténách.

Výstraha se týká především Madridu, Andalusie, Extremadury a Baleárských ostrovů, tedy turisticky oblíbených destinací. Nejméně závažná bude situace na Kanárských ostrovech a v nejsevernějších cípech země.

V Portugalsku hrozí požáry, policie se zaměří na žháře

V Portugalsku se nejhorší podmínky očekávají v regionu Algarve. Místní úřady odrazují turisty od pobytu venku mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, kdy je nejvážnější riziko úžehu. V ohrožení jsou zejména malé děti, starší lidé a osoby s onemocněním kardiovaskulárního systému. Mezi další problémy spojené s horkem patří úpal, dehydratace a vyčerpání.

Meteorologové nevylučují ani nebezpečí požárů, jež minulý týden zasáhly Řecko a Švédsko. V rizikovějších místech proto vlády obou států posilují hasičský dozor. „Letos máme v pohotovosti nejvíce jednotek vůbec. Deset tisíc mužů a žen včetně dobrovolníků, příslušníků armády a policie,“ řekl portugalský ministr vnitra Eduardo Cabrita.

Portugalsko zažilo vlnu veder již v loňském červnu. V důsledku rozsáhlých požárů tehdy přišlo o život 64 lidí. Velká část z nich přitom uvázla v autech, zatímco se snažila uniknout plamenům.

Bezpečnostní složky proto oznámily nulovou toleranci k rozdělávání ohně na veřejných prostranstvích, která budou pod bedlivým dozorem policie. Letošní rizika by se měla začít snižovat od neděle, nezvykle vysoké teploty se ale v regionu udrží i příští týden.