Lidé zemřeli v autech, když se snažili ujet ohni. Požáry v Portugalsku mají šest desítek obětí

Události: Tragická bilance portugalských lesních požárů (zdroj: ČT24)

Lesní požáry v centrální části Portugalska už mají na svědomí nejméně 62 mrtvých a šedesát zraněných. Počet obětí navíc stále roste. Hořet začalo v sobotu asi dvě stě kilometrů od Lisabonu. Na místě zasahují stovky hasičů, nasazeny jsou i protipožární letouny. Oheň se přesto stále nedaří dostat pod kontrolu. Pomoc už zemi poskytlo Španělsko, připravena pomoct je i Evropská unie.

Požár vypukl z dosud nezjištěných příčin v sobotu odpoledne v oblasti u města Pedrogâo Grande, ležícího asi 200 kilometrů na severovýchod od Lisabonu. Příčina požáru není známá, místní obyvatelé oheň připisují suchu.

Podle zpravodaje BBC v Lisabonu oheň spustil blesk, aniž přitom pršelo. K této příčině se přiklánějí i vyšetřovatelé, kteří nalezli strom, do něhož během takzvané suché bouřky udeřil blesk, sdělil portugalským médiím ředitel národní soudní policie. Při suchých bouřích se padající voda vypaří dříve, než dopadne na zem.

Většina obětí uhořela ve svých autech na silnici nedaleko Pedrógão Grande, když se snažili před živlem ujet. Náměstek ministra vnitra Jorge Gomes uvedl, že 30 ze zemřelých bylo nalezenou v autech a dalších 17 v jejich blízkosti na jedné silnici vedoucí na dálnici IC8. V dřívější komunikaci s médii Gomes též zmínil tři udušené v obci Figueiró dos Vinhos.

Deník Correio da Manhã uvedl, že se šíří zprávy o několika vesnicích s vyhořelými domy. Varoval dále, že do mnoha oblastí zasažených ohněm se ještě pomoc ze strany státu nedostala, a počet obětí se tudíž může zvýšit.

Lesní požár v Portugalsku
Zdroj: Miguel Vidal/Reuters

„Pokud jde o lesní požáry, tak se podle všeho bohužel jedná o nejhorší neštěstí posledních let,“ komentoval situaci premiér António Costa.

Pomoc ze Španělska a Francie

Vláda oznámila, že vedle požárníků bylo nasazeno i 360 vojáků. Asistenci nabídla na žádost Portugalska i Evropská unie. Komisař pro humanitární pomoc a řešení krizí Christos Stylianidis ve svém prohlášení uvedl, že „EU je připravena ihned pomoci“. Díky tomu se ráno na zásazích podílel i španělský protipožární letoun. Tři letadla poskytla i Francie.

Soustrast Portugalsku vyjádřili mezi jinými francouzský prezident Emmanuel Macron či papež František. Kondolenční telegram portugalskému prezidentovi zaslal i český prezident Miloš Zeman.

Požár v Portugalsku zabil šest desítek lidí, hoří i v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

V Portugalsku nyní vládne vlna veder a v některých oblastech dosahují teploty 40 stupňů Celsia. Po celé zemi se přes noc rozhořelo na šest desítek lesních požárů, proti nimž je nasazeno 1700 hasičů.

„V našem lesnatém kraji už dříve nějaké požáry propukly, ale na tragédii obdobných rozměrů si nevzpomínám,“ řekla agentuře AP Valdemar Alves, starosta obce Pedrógão Grande. „Jsem šokován počtem obětí,“ dodal.

České ministerstvo zahraničí nemá zatím informace, že by se v oblasti požárů pohybovali Češi. Prostřednictvím aplikace DROZD ale kontaktovalo české občany, kteří se v této aplikaci registrovali. Ministerstvo ji používá k tomu, aby informovalo Čechy v zahraničí v případě mimořádných situací.

Podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové je v systému pro oblast Portugalska evidováno 49 lidí. „Je to oblast, kam příliš nejezdí zahraniční turisté, přesto ale upozorňujeme, že by teď lidé do této části Portugalska neměli jezdit,“ uvedla mluvčí k požárům v centrální části země.

Oblast, kde v Portugalsku hoří porost, je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže pro turisty nezajímavá a málo navštěvovaná. České cestovní kanceláře ale sledují, kam se vydá kouř. „Z minulosti známe z jiných destinací a jiných lokalit, že horší dopady mívá kouř,“ řekl Papež. V tomto případě se ale podle něj zdá, že příroda je na straně letovisek, dodal. České cestovní kanceláře mají v pevninském Portugalsku zatím jen stovky lidí, protože je před sezonou.

iReportér Ivo Stejskal: Hašení lesních požárů v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

Hořelo i v Chorvatsku nad letoviskem Podgora

Rozsáhlý požár vypukl i v horách nad chorvatským  letoviskem Podgora na Makarské riviéře. S ohněm zde bojovalo na 250 hasičů, kterým se v podvečer podařilo plameny dostat pod kontrolu.

Požár lesů v Chorvatsku
Zdroj: Ivo Cagalj/ČTK/PA

Podle informací serveru Večernji list spálil oheň borový les i nižší podrost na výměře zhruba 250 hektarů v přírodním parku Biokovo. Hasičům se podařilo zastavit šíření požáru ve směru k přímořským obcím Podgora a Tučepi. Místním ani turistům nebezpečí nehrozilo.

„Hasiči už dostali požár pod kontrolu a zdá se, že ani kouřový mrak s popílkem nesměřuje na pobřeží,“ uvedl Jan Papež. V oblasti je s českými cestovními kancelářemi několik desítek turistů, kteří byli požárem dotčeni. Podle Papeže se chystali opustit svoje ubytování. „Nebyla evakuace dokončená, byla jenom připravená,“ dodal.

Český konzul ve Splitu Juraj Varga uvedl, že se na něj v souvislosti s požárem žádný český občan o pomoc neobrátil.