Švédsko trápí nejhorší požáry v moderní historii, ve vojenském prostoru hrozí výbuch munice

Švédsko bojuje s padesáti lesními požáry. Podle civilní ochrany jsou nejhorší v moderních dějinách země, píše server The Local. Příčinou je neobvykle suché a teplé počasí, ale i neopatrné grilování. V jednom vojenském prostoru hrozí výbuch munice.

Lesy hoří po celém Švédsku. Hasičům a vojákům už pomáhají i dobrovolníci. Speciální vrtulníky pak vyslalo na pomoc Norsko a Itálie.

Nejpostiženějšími oblastmi jsou regiony ve středním Švédsku - Gävleborg, Jämtland a Dalarna. Hasit oheň se nedaří především v okolí Älvdalenu, asi tři sta kilometrů severozápadně od Stockholmu. Požár totiž zachvátil vojenský výcvikový prostor, a hasičům tak hrozí nebezpečí kvůli nevybuchlé munici.

Švédsko zaznamenalo nejteplejší květen v dějinách měření

Za šíření požárů ve švédských lesích nemohou jen vysoké teploty, ale také skutečnost, že teplo začalo být letos obzvlášť brzy. Zatímco jindy není v květnu ve Stockholmu neobvyklé ani sněžení, letos Švédsko zaznamenalo nejteplejší pátý měsíc roku v dějinách měření.

V červnu se sice mírně ochladilo, s červencem se ale vysoké teploty vrátily. Některá švédská města naměřila teploty nad 30 stupňů Celsia dokonce několik dní v řadě. Vysoké teploty doprovází také nedostatek srážek.

Kromě kombinace sucha a vysokých teplot sehrál v aktuálních požárech svou roli také lidský faktor, upozornil The Local. Řada požárů po celé zemi vznikla kvůli neopatrnému zacházení s ohněm, například při grilování. Nepomohly ani zákazy rozdělávání ohně ve volné přírodě, které vydaly některé radnice švédských měst.