Zakažte u nás prodej zbraní, žádají kanadskou vládu radní z Toronta po nedělní střelbě

Radní v Torontu chtějí, aby federální vláda uzákonila zákaz prodeje střelných zbraní v tomto největším městě. Městská rada tak reaguje na nedělní útok, při kterém střelec zabil dva lidi a dalších třináct zranil. Podle stanice CNN se radní pro zákaz prodeje zbraní ve městě vyjádřili zcela přesvědčivě. Pro bylo 41, nesouhlasil jediný.

„V našem městě i regionu je mnoho lidí, kteří mají zbraně, a mít by je neměli. To nás vede k otázce, na kterou si musíme nutně odpovědět: Proč vůbec někdo v našem městě potřebuje vlastnit zbraň?“ táže se starosta Toronta John Tory.

Starosta Toronta John Tory
Zdroj: Chris Helgren/Reuters

Současná diskuse o zbraních má podle něj zabránit nejen ztrátám dalších životů, ale také vyjádřit respekt všem dosavadním obětem. „Ozbrojené násilnosti v jakékoliv části našeho města jsou strašné a naprosto neakceptovatelné,“ ujišťuje starosta.

Torontští radní chtějí federální vládu vedle zákazu prodeje zbraní požádat také o zavedení tvrdších postihů pro obchodníky se zbraněmi, větší kontrolu zbraní v domácnostech a pečlivější hodnocení psychické způsobilosti majitelů zbraní.

Počet incidentů se zbraní v Torontu rychle roste

Největší kanadské město se v poslední době potýká s výrazným nárůstem incidentů se střelnými zbraněmi. V roce 2017 jich místní policie evidovala 205, tento počet byl ovšem letos překonán už během prvních sedmi měsíců. V pondělí policejní statistiky registrovaly už 228 incidentů.

V souvislosti s tím roste i počet vražd ve městě. Za celý loňský rok došlo v Torontu k 24 vraždám, letos jich bylo spácháno už 58; 29 z nich právě střelnou zbraní. 

V neděli večer zastřelil v rušné torontské čtvrti Greektown 29letý Faisal Hussain dva lidi a třináct dalších zranil. Policie jeho motiv stále nezná, Hussainova rodina tvrdí, že se dlouhodobě potýkal s psychickými potížemi. K útoku se ale také přihlásil Islámský stát.