Hamás trénuje ozbrojené potápěče. Situace na hranicích Gazy se vyostřuje, hrozí nový konflikt

Události: Hamás cvičí ozbrojené potápěče (zdroj: ČT24)

Humanitární situace v Gaze se zhoršuje. Kvůli palestinským zápalným drakům uzavřel Izrael začátkem týdne společný hraniční přechod. Výjimku mají jen vozidla, která dopravují léky a jídlo. Opatření má donutit organizaci Hamás, aby útoky zastavila. Radikálové ale mezitím zdokonalují jinou netradiční zbraň: připravují ozbrojená komanda potápěčů.

Severní hranice Gazy je zbrázděná hlubokými šrámy nedávných válek. V ruinách rozstřílených domů bydlí jen hrstka lidí a odehrává se tu běžnému oku skrytý výcvik. Na místních plážích Hamás zdokonaluje svou zbraň pro další konflikt. Trénuje vyzbrojené potápěče, kteří mají za úkol nepozorovaně proniknout na izraelskou stranu.

Akutní nebezpečí mořského útoku se jasně ukázalo před čtyřmi lety, když se 7. srpna 2014 na pláži Zikim vylodilo teroristické komando Hamásu. Cílem byla místní vojenská základna a 700 obyvatel hraničního kibucu Zikim.

Následný hon na skupinu žabích mužů Hamásu trval desítky minut. Útočníci pronikli stovky metrů od moře. Dokonce se jim povedlo připevnit výbušninu na izraelský tank, který následně odpálili.

„Ještě dnes z toho mám husí kůži. Všichni jsme tehdy byli ve společné jídelně, když někdo přiběhl zvenku. Řekl, že na nás útočí z moře,“ vzpomíná obyvatelka kibucu Zikim Beate Rostunová.

Buď Hamás se zápalnými draky přestane, nebo hrozí konflikt

Teroristické komando zlikvidovaly teprve bojové izraelské vrtulníky. Hamás se z „úspěchu“ této epizody poučil a vycvičil desítky válečných potápěčů. Izraelské letectvo před měsícem zničilo podmořský tunel, kterým by mohl Hamás nepozorovaně proniknout pod mořskou hladinu na samé hranici Izraele.

„Hamás má k dispozici celou škálu útočných prostředků. Třeba hrozba jeho raket stále není eliminovaná,“ říká odborník na islámský terorismus Šaul Shay.

„Pokud složíme zbraně, přijdeme o všechno. Tak jako se to stalo na Západním břehu. Nikdy, za žádných podmínek, nepřijmeme takový návrh,“ nechal se slyšet hlavní ideolog Hamásu Mahmúd Zahár.

Po přiškrcení pohybu zboží do Gazy se tlak na Hamás prudce zvýšil. Izraelské armádní velení počítá se dvěma variantami: buď Hamás zastaví útoky zápalných draků, nebo hrozí nová válka přesně na čtvrté výročí té poslední.