Rakousko chystá ochranu na jižní hranici. Reaguje na německý plán tranzitních center

Rakouská vláda chystá opatření k ochraně své jižní hranice. Společné stanovisko oznámili kancléř Sebastian Kurz, vicekancléř Heinz-Christian Strache a ministr vnitra Herbert Kickl. Reagují tak na dohodu německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) a ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU) na kompromisním řešení svého migračního sporu, jež počítá s tranzitními centry u hranic s Rakouskem. Později Kurz zdůraznil, že Rakousko nebude uzavírat dohody, které jsou na jeho úkor.

Čelní představitelé rakouské vlády zároveň sdělili, že Rakousko očekává rychlé objasnění pozice německé vlády. Ujistili přitom, že rakouská vláda je každopádně připravena na veškeré možné scénáře. „(Rakouská) spolková vláda je připravena zejména zavést opatření k ochraně naší jižní hranice,“ konstatuje se podle APA ve stanovisku.

„Německé úvahy opět dokazují, jak důležitá je společná ochrana vnějších evropských hranic, a potvrzuje se oprávněnost rakouského stanoviska, že Evropa bez vnitřních hranic je možná pouze s fungujícími vnějšími hranicemi,“ uvedli Kurz, Strache a Kickl.

Večer Kurz na společné tiskové konferenci se Strachem a Kicklem zdůraznil, že Rakousko nebude po německém kompromisu akceptovat dohody, které jdou na jeho vrub. Rakouská vláda podle něj „určitě není ochotná uzavírat dohody na účet Rakouska“. 

Strache se vyjádřil podobně. „Samozřejmě nebudeme podporovat, a ani uzavírat žádné ujednání k tíži Rakouska,“ řekl šéf protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Kickl ve zjevné narážce na kancléřku Merkelovou zdůraznil, že Rakousko nesmí ještě víc než dosud „nést dědictví pomýlené vítací kultury, která je v Evropě spojena s určitými jmény“.

Události ČT: Německý kompromis ohledně migrace a rakouská reakce (zdroj: ČT24)

Není jasné, zda Rakousko německý kompromis podpoří

Kompromisní dohoda Merkelové se Seehoferem spočívá v tom, že kancléřka v pondělí souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vraceni.

Spor ohrožoval nejen budoucnost spolkové vlády, ale i tradiční unii sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Stále ale není jasné, zda Rakousko dohodu mezi CDU a CSU podpoří. Seehofer v úterý hovořil s Kurzem a konstatoval, že u něj zaznamenal zájem na „rozumných řešeních“. Kromě toho úřad rakouského kancléře oznámil, že Kurz bude ve čtvrtek se Seehoferem o azylovém kompromisu mezi CDU a CSU jednat ve Vídni. Jednáním mají být přítomni i Strache a Kickl.