Trump tvrdí, že dohodl se Saúdskou Arábií zvýšení těžby ropy. Aby srazil cenu

Saúdskoarabský král Salmán souhlasil se žádostí amerického prezidenta Donalda Trumpa o zvýšení těžby ropy, a to možná až o dva miliony barelů denně. Šéf bílého domu to napsal na svém twitterovém účtu. Saúdskoarabská státní tisková agentura pouze sdělila, že Salmán a Trump se při telefonickém rozhovoru shodli na potřebě udržovat stabilitu na ropném trhu a kompenzovat výpadky v dodávkách.

„Právě jsem mluvil s králem Salmánem ze Saúdské Arábie a vysvětloval mu, že kvůli problémům kolem Íránu a Venezuely žádám, aby Saúdská Arábie zvýšila produkci ropy, možná až o 2 miliony barelů, a kompenzovala tak vzniklý rozdíl… Ceny jsou příliš vysoké! On souhlasil!“ napsal Trump.

Saúdská Arábie je klíčovým členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ta se již minulý týden s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy dohodla na zvýšení těžby o zhruba milion barelů denně.

Ceny ropy tento týden výrazně rostly kvůli obavám z dopadu amerických sankcí na dodávky z Íránu. K růstu cen přispívají rovněž nepokoje ve Venezuele a boje v Libyi, které mají negativní dopad na tamní ropný sektor. Cena americké lehké ropy WTI se v pátek vyšplhala až na 74,43 dolaru za barel, nejvýše od listopadu 2014.

Saúdská Arábie nyní těží kolem deseti milionů barelů denně. Zdroje agentury Reuters tento týden uvedly, že země plánuje v červenci těžbu zvýšit až na 11 milionů barelů denně.