Dalších devět měsíců. Země kartelu OPEC prodloužily dohodu o omezení těžby ropy

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na čtvrtečním zasedání ve Vídni podle očekávání dohodla, že prodlouží omezení těžby ropy o devět měsíců, tedy do konce příštího roku. K rozhodnutí se později připojila také skupina zemí mimo ropný kartel zahrnující i Rusko. Agenturám Reuters a Bloomberg to sdělili delegáti schůzky OPEC.

Íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne uvedl, že kartel se rovněž rozhodl omezit těžbu v Nigérii a v Libyi na letošních úrovních. Tyto dvě země byly doposud z omezení produkce vyňaty, protože jejich ropný sektor se zotavuje z negativních dopadů vnitřních nepokojů.

Těžařské země se omezením dodávek snaží obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu s ropou a podpořit ceny suroviny.

OPEC se loni dohodl, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně. K ujednání se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které slíbily produkci omezit o dalších 558 tisíc barelů denně. Dohoda o omezení těžby byla dosud sjednána do konce března 2018.

Organizace OPEC počátkem listopadu snížila odhad růstu poptávky po své ropě na příští dva roky. Vyšší ceny vyvolané omezením těžby ze strany kartelu totiž povzbudily jiné země ke zvýšení produkce. Dokument rovněž uvádí, že rychlý nástup elektromobilů by po roce 2030 mohl růst poptávky dokonce zastavit.

Poptávka po ropě OPEC v roce 2019 podle zveřejněné zprávy dosáhne 33,1 milionu barelů denně. Je to méně, než uváděl loňský odhad 33,7 milionu barelů, ale bude to více než 32,7 milionu barelů denně, což je průměrný denní objem těžby v loňském roce.

USA se stanou lídrem v ropě i plynu

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v polovině listopadu uvedla, že v příštích deseti letech se Spojené státy stanou lídrem růstu světové produkce ropy a plynu. Díky metodě frakování, tedy hydraulického štěpení, se budou z 80 procent podílet na globálním růstu ropné produkce a v tomto období vytěží i o 30 procent více zemního plynu než Rusko.

„Bude to mít dopad na ropné trhy, ceny, pohyby zboží, investiční trendy a energetickou geopolitiku,“ řekl na konferenci šéf IEA Fatih Birol. USA se podle něj stanou „nezpochybnitelným celosvětovým lídrem v produkci ropy a plynu“.