Těžba ropy v zemích OPEC zase brzdí. Méně vykázala Saúdská Arábie i Irák

V srpnu se těžba ropného kartelu OPEC snížila o 170 tisíc barelů na denní hodnotu 32,83 milionu barelů. Poté, co v červenci dosáhla letošního maxima, se tak podle průzkumu agentury Reuters zase začala blížit dohodnutému limitu. Těžbu za poslední měsíc srazilo mimo jiné obnovení nepokojů v Libyi.

OPEC v srpnu plnil dohodu o omezení těžby z 89 procent. Zlepšit plnění dohody o pět procentních bodů oproti červenci pomohla hlavně nižší těžba v Saúdské Arábii a v Iráku. Nicméně na počátku roku kartel plnil dohodu už z více než 90 procent.

Pokles těžby v Libyi a skutečnost, že se Nigérii nedaří dál výrazně zvyšovat těžbu, zmírnily obavy, že další barely z těchto dvou zemí vykompenzují snížení těžby v ostatních zemích. Na obě země se nevztahuje dohoda o snížení těžby, protože konflikty v minulosti jejich produkci výrazně omezily.

Za cíl si dal OPEC těžbu menší o 1,2 milionu barelu

Členové OPEC se koncem loňského listopadu dohodli, že od začátku letošního roku sníží těžbu o zhruba 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili cenu suroviny. K dohodě o snížení produkce se připojily i některé významné těžařské země mimo OPEC, například Rusko. Dohoda o omezení těžby byla původně sjednána na šest měsíců, v květnu však byla o devět měsíců prodloužena.

OPEC loni na konci listopadu oznámil, že jeho cílem je zajistit, aby těžba všech členů dohromady činila 32,5 milionu barelů denně. Tento údaj ale zahrnuje také Indonésii, která kartel opustila, a nezahrnuje Rovníkovou Guineu, která se ke kartelu nově připojila.

Zveřejněný údaj za srpen zahrnuje 14 členských zemí, tedy i Rovníkovou Guineu a nezahrnuje Indonésii. Bez Rovníkové Guineje těžba OPEC v srpnu činila 32,68 milionu barelů denně.