Saúdové tratí na ropě, zachránit je má obří projekt luxusních resortů pro turisty

Saúdská Arábie oznámila, že chce ve velkém rozvíjet cestovní ruch. Celkem padesát ostrovů a dalších míst v Rudém moři přemění na luxusní resorty. Muslimskou zemi trápí klesající ceny ropy, a tak by ráda přilákala více turistů. Zatím ale není jasné, jestli jim kupříkladu dovolí západní styl oblékaní, píše BBC.

V konzervativním království je třeba se zahalovat, ženy musí nosit na veřejnosti abáje a šátky a nemohou samy řídit auta. Muže potřebují jako doprovod i ke studiu či vycestování do zahraničí. Zakázán je alkohol, kina či divadla, připomíná BBC.

Zatím není jasné, jaká pravidla budou pro turisty platit, Saúdové už ale oznámili, že víza pro cizince v turistických zónách se usnadní. Výstavba nových středisek na západním pobřeží Rudého moře by měla být zahájena v roce 2019. První etapa bude zahrnovat stavbu nového letiště a luxusních hotelů. Vše by mělo být hotovo v roce 2022.

Projekt cestovního ruchu je součástí plánu známého jako Vision 2030. Ten má pod taktovkou korunní princ Muhammad bin Salmán. Návštěvníky chce nalákat mimo jiné na korálové útesy, sopky a přírodní rezervace obývané vzácnými druhy volně žijících živočichů, jako jsou leopardi a sokoli.

Návštěvníci budou mít také možnost udělat si výlet do starobylých ruin Mada'in Saleh, které je pod ochranou UNESCO, případně podniknout horolezecký výstup či parašutistický seskok.

Saúdská Arábie už nyní hostí miliony cizinců, kteří v zemi buď pracují, nebo se vydávají na každoroční muslimskou pouť do Mekky. Díky rozvoji turismu by ale měla vzniknout nová pracovní místa pro Saúdy.