Saúdská Arábie se chce zbavit ekonomické závislosti na ropě

Saúdská Arábie chce investovat do hliníku (zdroj: ČT24)

Saúdská Arábie plánuje v příštích pěti letech více než ztrojnásobit státní příjmy bez zahrnutí ropného průmyslu a omezit platy ve státním sektoru. Cílem by mělo být snížení závislosti ekonomiky na příjmech z ropy. Vyplývá to z informací Národního plánu transformace (NTP).

Tamní vláda hodlá zvýšit do roku 2020 státní příjmy bez ropného průmyslu na 530 miliard rijálů, v přepočtu necelých 3,3 bilionu korun. Kasu by měly plnit nově zavedené daně, například z přidané hodnoty, takzvaná škodlivá daň na sladké nápoje a tabák nebo další poplatky. V plánu však není zahrnuta daň z příjmů pro obyvatele, s tou vláda nepočítá.

Důležité je pro kabinet i snížení poměru výše platů ve státním sektoru k rozpočtu. Vedení země jej chce dostat na 40 ze 45 procent. Rovněž chce omezit dotace na vodu a elektřinu o 200 miliard rijálů (1,2 bilionu korun).

NTP zahrnuje přes 500 projektů a iniciativ, ale také ukazatele výkonnosti ministerstev a dalších vládních agentur. Zavedení tohoto všeho by mělo stát 270 miliard rijálů (v přepočtu asi 1,7 bilionu korun). Plán je součástí širší dlouhodobé reformní snahy, která se nazývá Vize 2030. Poprvé ji představil zástupce korunního prince a druhý místopředseda vlády princ Muhammad bin Salmán Saúd v dubnu. Cílem Vize je připravit království na budoucí pokles příjmů z ropy a růst populace. 

Saúdská Arábie
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Saúdská vláda si od plánu slibuje, že se státní dluh zvýší na 30 procent hrubého domácího produktu. Nyní činí 7,7 procenta HDP.

Jedním z dalších cílů země je také zvýšit do roku 2020 kapacitu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů o 3,5 gigawattu a utratit 300 milionů rijálů (1,9 bilionu korun) za nalezení míst vhodných pro výstavbu jaderných elektráren a přípravu na jejich výstavbu.

Stát už nechce vyrábět elektřinu

Jedním z bodů plánu je i urychlení privatizace. Cílem ministerstva pro energetiku je převést veškerou výrobu elektrické energie na partnery, a to do roku 2020. Rijád také zprivatizuje svoji agenturu pro odsolování vody.

Analytici některé cíle, jako snížení subvencí elektřiny, přivítali. O úspěšném zavedení některých dalších však pochybují. Mezi ty patří třeba cíl ukončit závislost na ropě do roku 2020.

Ekonomiku Saúdské Arábie těžce zasáhl pokles cen ropy z více než 100 dolarů za barel v roce 2014. Loni země kvůli tomu hospodařila s rozpočtovým schodkem téměř 100 miliard USD (2,4 bilionu korun), napsala agentura Reuters.