Bití a elektrošoky. Krejčířovi mohou po mučení selhat orgány, tvrdí lékař

Johannesburg - Právníci Radovana Krejčíře tvrdí, že ho jihoafrická policie po zatčení mučila. Informaci zveřejnil server eNCA.com. Násilím se z něj prý pokoušeli dostat doznání. Policisté Krejčíře údajně dusili, používali elektrošoky a surově ho bili. Podnikatel měl několikrát ztratit vědomí. Advokáti podali na dotyčné policisty žalobu. Krejčířův lékař teď tvrdí, že podnikateli hrozí selhání ledvin či infarkt a měl by urychleně skončit v nemocnici. Úřady ale mají podezření, že se chce Krejčíř vyhnout vězení.

Krejčíř byl v pátek zatčen kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos. Policisté v civilu ho podle prohlášení advokátní kanceláře BDK odvezli v konvoji neoznačených vozů mimo město. Tam ho údajně agent s pomocí elektrického paralyzéru přinutil vystoupit z automobilu.

„Poté, co ho dostali na kolena, našeho klienta mučili, přetáhli mu přes hlavu plastikový pytlík a dusili ho, dokud neupadl do bezvědomí,“ citovala z prohlášení BDK agentura AFP. „Po ztrátě vědomí mu dávali elektrošoky Tazerem, kladli mu otázky a bili ho. Utrpěl řezné rány na zápěstí a předloktí, a pak mu do ran nalili chemikálie, které mu způsobily prudké bolesti. Trvalo to asi 90 minut,“ tvrdí advokáti.

„Ministerstvo vnitra v JAR se chystá celou záležitost prošetřit. Pokud se informace potvrdí, vyvodí z toho nějaké závěry. Podle některých policistů ale může být obvinění ze strany advokátů i součástí obhajoby. Právníci by totiž mohli využít toho, že zhruba 19 hodin neměli ke Krejčířovi přístup a v té době se děly nestandardní věci,“ prohlásil redaktor ČT Jiří Hynek.

Na dotyčné policisty prý podali žalobu. „Je zřejmé, že policisté našemu klientovi upřeli právo na právní zastoupení, aby ho mohli mučit, a tak na něm vynutit určitá doznání,“ uvedla advokátní kancelář.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Krejčířovi nyní hrozí podle lékařů najatých podnikatelovými obhájci selhání orgánů. Potvrzují to údajné krevní testy a tělesné vyšetření. Krejčířovo tělo prý vykazuje známky „významného poškození svalů“.

Krejčířova manželka Kateřina před dvěma lety poskytla serveru eNCA rozhovor, ve kterém uvedla, že její manžel má dlouhodobé potíže s ledvinami a má v moči krev. Také tvrdila, že kvůli tomu podstoupil několik operací. Krejčířová se podle advokátů nyní nenachází v Argentině, jak se několik dní spekuluje, ale je na dovolené na Mauriciu. Údajně se má s dětmi do JAR vrátit za pár týdnů.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČTK/PR//Werner Beukes/SAPA

Krejčíř se má už zítra objevit v soudní síni

Jihoafrická policie zatím nechce zveřejnit místo Krejčířova pobytu, údajně v zájmu jeho vlastní bezpečnosti. Při včerejším brífinku ale odmítla, že by Krejčířovi neumožnila kontakt s jeho advokáty. Jeho zatčení je prý v národním zájmu JAR. Zatčení má souviset s pokusem o únos a útok na jihoafrického muže v East Randu, který patří k Johannesburgu. Policie shromažďovala důkazy půl roku - spolupracuje i s Interpolem. Obviněný se má v pondělí společně se svým komplicem, jenž byl rovněž zatčen v pátek, objevit před soudem. Podle informací ČT je dotyčný muž z JAR.

Advokáti se pokusí Krejčíře dostat z vazby na kauci a hned poté budou řešit další problém: mají poslední dny na to zvrátit u soudu rozhodnutí o konfiskaci jeho majetku kvůli údajnému daňovému úniku. Českému podnikateli reálně hrozí, že přijde nejen o své luxusní vozy, ale i o svou vilu v Johannesburgu.

Jihoafrický list The Sunday Independent mezitím poukázal na neshody panující mezi jednotlivými policejními jednotkami. Krejčíře se podle něj chystala zatknout zvláštní jednotka pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi), ale předešla ji kriminální rozvědka. Hawks prý plánovala zatčení na páteční večer kvůli loňskému případu vydírání společnosti, která se specializuje na ražbu upomínkových mincí. Zpravodajci ale tento elitní útvar předešli. 

Jihoafrický nedělník také napsal, že jednotka zpravodajců předem specialisty z Hawks o úmyslu zatknout Krejčíře neinformovala, takže komando specializované na boj proti organizovanému zločinu bylo překvapeno. Agenti kriminální zpravodajské služby se prý rozhodli jednat samostatně na základě případu, na nějž tento týden upozornil tamní list Mail & Guardian. Podle něj přijal jeden z vysoce postavených členů elitní divize boje proti organizovanému zločinu „půjčku“ v hodnotě 408 tisíc randů (přes 815 tisíc korun) od společnosti Groep Twee Beleggings, kterou Krejčíř ovládá. Zprostředkoval ji Cyril Beeka, známý z podsvětí a bývalý šéf Krejčířovy ochranky.

Ohrozí policejní spory vyšetřování případu?
   
Šetření, které proti Krejčířovi prováděla elitní jednotka Hawks, nyní podle jihoafrického listu zůstává stranou a soupeření mezi oběma policejními jednotkami prý může ohrozit širší vyšetřování Krejčířova případu. Policejní prezidentka Riah Phiyegaová už na sobotní tiskové konferenci svolané kvůli Krejčířově zatčení odmítla dotazy na to, která jednotka za Krejčířovým zadržením stojí. Pouze vyhýbavě řekla, že „policie je policie“.       

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

Krejčíř strávil v JAR 6 let

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR Krejčíře spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

  • Uprchlého podnikatele jihoafrická policie v minulosti zadržela už nejméně čtyřikrát. Poprvé v dubnu roku 2007, když se pokoušel vstoupit do Jihoafrické republiky na falešný pas, podruhé pak o pár týdnů později. Třetí zkušenost s jihoafrickou vazbou učinil Krejčíř před dvěma lety, když byl podezřelý z pojišťovacího podvodu. Počtvrté ho vyšetřovatelé zatkli loni v únoru v souvislosti s jeho možným podílem na ozbrojené loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou v říjnu 2011. Vždy strávil nějakou dobu ve vazbě, ale následně ho propustili.

V České republice byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Soud nyní chystá další řízení o jeho vydání do Česka. „Extradiční vydávací řízení by mělo pokračovat v prosinci, pan Krejčíř má říct, v jakém stadiu je jeho azylové řízení,“ oznámila velvyslankyně ČR v JAR Blanka Fajkusová. 

Sám Krejčíř stále vydání do českého vězení odmítá. Vůbec poprvé ale připustil, že by do Česka mohl v budoucnu přijet. „Nikdy neříkej nikdy, kdyby ta příležitost byla, tak bych si asi na to kafe na ten Václavák zajel, ale to je tak vše. Pravda je, že tam jsou lidé, kteří mi dluží peníze, ale ono to není jednoduché tady z té Jižní Afriky,“ konstatoval Krejčíř. 

Případné vydání Krejčíře do Česka je ale zatím v nedohlednu. Azylové řízení totiž může trvat ještě dva roky, a teprve poté se může rozhodovat o vydání.