Tunisan chystal v Německu útok biologickou bombou, jedovatý ricin si vyráběl doma

Tunisan, v jehož bytě se našel před týdnem jedovatý ricin, chystal bombový útok, oznámily to německé úřady. Jde o první případ biologické bomby v zemi. Tunisan vyráběl jed v Kolíně nad Rýnem, kde s ním žila i jeho manželka a děti. Policie muže zadržela 12. června, nyní je ve vazbě.

„Byla tam už docela konkrétní příprava na takový čin,“ řekl rozhlasové stanici RBB-Inforadio šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch, který v této souvislosti hovoří o biologické bombě.

„Existují k tomu na internetu příslušné návody, jak něco takového udělat, také od islamistických organizací. Podle nich tato osoba také postupovala,“ uvedl dále. Kde přesně chtěl Tunisan zaútočit, zatím vyšetřovatelé nevědí. Zkoumají také, jestli měl nějaké komplice.

Německé tajné služby Sífovi Alláhovi H. přišly na stopu díky tipu ze zahraničí, když si na internetu objednal podezřelé chemikálie, které se dají využít pro přípravu bomby, a také nejméně tisíc semen rostliny, z níž se dá získat jedovatý ricin. Nejnovější informace vyšetřovatelů navíc hovoří o tom, že zřejmě objednal ještě daleko více těchto semen.