Kabinet populistů. Liga a Hnutí pěti hvězd vládne Itálii, Evropa začíná mít obavy

Horizont ČT24: Itálie má novou vládu (zdroj: ČT24)

V Itálii složil přísahu nový kabinet v čele s Giuseppem Contem. Třiapadesátiletý právník, akademik a politický nováček stane v čele první vlády v západní Evropě, kterou vytvořily populistické strany, a to Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S). Conte nyní musí pro svůj kabinet získat příští týden důvěru v parlamentu. Liga i Hnutí pěti hvězd ale mají v obou komorách pohodlnou většinu.

Koaliční program nové vlády vyvolává silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména kvůli zamýšlenému odklonu od úsporných opatření Evropské unie. Vláda chce mimo jiné také snížit daně a zvýšit sociální výdaje.

Itálie má čtvrt roku po volbách novou vládu
Zdroj: Reuters

Vládu se podařilo sestavit až poté, co byl jednaosmdesátiletý kritik eura Paolo Savona, jehož jmenování ministrem financí v neděli zablokoval prezident Sergio Mattarella, přesunut na ministerstvo pro záležitosti EU. Finance povede téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria. 

Šéfovi M5S Luigimu Di Maiovi ve vládě připadne sjednocený resort práce, sociálních věcí a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet na klíčový projekt M5S – zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé.

Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini navíc budou oba vicepremiéry.

Conteho předchůdce v úřadě Paolo Gentiloni podle agentury ANSA prohlásil, že jeho vláda zanechává zemi v lepším stavu, než byla před pěti lety, kdy v Itálii začaly vládnout středolevé koalice včetně té Gentiloniho. Ta se moci ujala v roce 2016. „Děkuji celému vládnímu týmu. A své ženě. Bylo mi ctí sloužit Itálii,“ řekl Gentiloni. 

Italská prezidentská stráž na Quirinalu krátce před složením slibu nové vlády
Zdroj: Reuters/ Alessandro Bianchi/Reuters

Unie sleduje dění v Itálii s obavami

Koaliční program nové vlády vyvolává silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména kvůli zamýšlenému odklonu od úsporných opatření Evropské unie. Mluvčí Evropské komise uvedla, že předseda Komise Jean-Claude Juncker „pevně věří ve schopnost a vůli nové italské vlády účastnit se evropského projektu“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk Contemu krátce po jeho přísaze poblahopřál. „Vaše jmenování přichází v době, která je pro Itálii a celou Evropskou unii klíčová,“ napsal Tusk podle Reuters v dopise Contemu. „Abychom mohli čelit společným výzvám, potřebujeme více než kdy jindy jednotu a solidaritu,“ dodal Tusk.

Italský publicista Andreas Pieralli se domnívá, že čím víc se bude EU nové vlády obávat a kritizovat ji, tím víc to bude Itálii provokovat k protireakci.

„Naopak pokud se EU bude k tomu snažit přistoupit tak, že taková vláda je, že italský lid si ji zvolil a jsou pro to asi nějaké důvody, a řekne: pojďme tedy spolu hovořit konkrétně, co bychom mohli v rámci aktuálních dohod a úmluv udělat, abychom vyslyšeli tyto instance, tak potom si myslím, že zničující potenciál této vlády utichne a hodně se zmenší,“ uvedl v Horizontu ČT24.