Před rokem britský soud osvobodil muže, který v Londýně ubil Čecha. Poslední slovo bude mít Štrasburk

Události: Smrtí Čecha v Londýně se bude zabývat Evropský soud pro lidská práva (zdroj: ČT24)

Evropský soud pro lidská práva se bude zabývat tím, proč britská justice nepotrestala muže, který ubil českého občana v Londýně. Osvobozující rozsudek padl přesně před rokem. Ve Štrasburku na něj podala stížnost sestra zabitého Zdeňka Makara, který zemřel předloni po konfliktu, při kterém ho devětadvacetiletý Brit několikrát udeřil řetězem do hlavy.

Sestra zabitého Zdeňka se s nevinou pro útočníka Raymonda Sculleyho nechce smířit. „Když jsem ho viděla, tak on za to necítí vůbec žádnou zodpovědnost,“ říká Adéla Makarová, která chce, aby se celý případ znovu prošetřil.

V Británii podepsalo internetovou petici s názvem ,Spravedlnost pro Zdeňka Makara‘ přes 13 000 lidí. Vyjadřují s verdiktem nesouhlas. S peticí přišli Zdeňkovi přátelé, kteří loni sledovali jednání soudu včetně přehrávání kamerových záznamů, na kterých byl zachycen konflikt z londýnského bistra.

Bistro, kde došlo k hádce, která vyvrcholila vraždou Čecha Zdeňka Makara
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal

Makar měl v bistru nejprve nevhodně zažertovat na adresu Sculleyho synovce Seana. „Podle svědků řekl něco ve smyslu: Proč si takhle držíš bradu, s tou černou koženou rukavicí vypadáš jako gay,“ říká kamarád Zdeňka Makara Christopher Rawlins. Zdůraznil však, že neexistuje zvukový záznam.

Sculley ho chytil pod krkem, Makar se ze sevření dostal a odešel. Ale skupina ho dostihla na kolech a Sculley mu zasadil smrtelné rány. Porota v Londýně ale uvěřila Sculleyho verzi, že jednal v sebeobraně. A proti rozsudku v Británii neexistuje odvolání. Jedinou možností je Evropský soud pro lidská práva.

„Pokud by bylo Spojené království odsouzeno, tak by to nejspíš skončilo u zaplacení spravedlivého zadostiučinění. No a potom v tom, že by mělo změnit svůj systém porotního soudnictví,“ uvedl vládní zmocněnec pro zastupování před Evropským soudem pro lidská práva Vít Schorm.

„Co jsem mohla udělat, už jsem udělala. A nic víc už já jako občan nemůžu dělat,“ uvedla Zdeňkova sestra.

Český stát teď čeká, jestli dojde k projednání stížnosti ve Štrasburku. „Potom bychom tedy v její prospěch intervenovali,“ uvedl Schorm. K případnému projednání žaloby na britskou vládu ale nemusí dojít ani do konce letošního roku. Štrasburský soud má v současnosti dlouhé čekací lhůty.

Soud v Londýně, kde před rokem padl osvobozující verdikt pro devětadvacetiletého vraha českého občana
Zdroj: ČT24/Bohumil Vostal