Vysvětlete, jak se vaše nervová látka ocitla v Británii, vyzvala Mayová Rusko kvůli otravě špiona

Mayová: Za otravou Skripala zřejmě stojí Rusko (zdroj: ČT24)

Za útokem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v britském Salisbury stojí s nejvyšší pravděpodobností Rusko. Britským poslancům to sdělila po jednání Národní bezpečnostní rady premiérka Theresa Mayová. Ta povolala na kobereček ruského velvyslance, aby vysvětlil, jak se do Salisbury dostal nervový plyn vyráběný v Rusku. Podle ruské diplomacie jsou obvinění ze strany Británie politickou kampaní založenou na provokaci.

„Pokud Moskva neposkytne Londýnu věrohodné vysvětlení, jak se dostala nervová látka do Británie, bude to britská vláda považovat za užití síly na svém území,“ zdůraznila Mayová v projevu před poslanci. V takovém případě je Londýn připraven zavést rozsáhlá opatření vůči Rusku.

„Sdílím netrpělivost této sněmovny a celé země, abychom pohnali zodpovědné před spravedlnost,“ prohlásila britská premiérka. Zároveň ale zdůraznila, že je nezbytné dodržet správný postup a nechat se vést důkazy.

Podle Mayové jsou dvě možnosti: buď Rusko stojí za útokem přímo, nebo dopustilo, aby se nervový plyn používaný pro armádní účely dostal do cizích rukou. Chemikálie, která byla při útoku použita, spadá do skupiny bojových otravných látek zvaných Novičok.

Británie hrozí Moskvě kvůli útoku na bývalého ruského agenta odvetou (zdroj: ČT24)

Předseda zahraničního výboru britského parlamentu Tom Tugendhat již před projevem Mayové BBC řekl, že útok nervovým plynem na bývalého ruského tajného agenta a jeho dceru se jeví jako „státem sponzorovaný pokus o vraždu“.

Mayová podle britského tisku čelí tlaku některých svých ministrů, aby vůči Moskvě zaujala tvrdší postoj, pokud se prokáže, že je Kreml skutečně v pozadí útoku. Podle britského tisku má vláda několik možností, jak reagovat.

Může například ze země vypovědět ruské diplomaty a agenty, zavést finanční sankce vůči jedincům napojeným na Kreml nebo nevyslat národní tým na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v létě konat v Rusku.

Je to pouhý cirkus, ozývá se z Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin podle BBC vyzval Británii, aby útok s Ruskem nespojovala. Moskva vinu popírá a nabídla se, že Britům pomůže s vyšetřováním. „Je to cirkusové představení v britském parlamentu,“ okomentovala projev Mayové mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová. „Závěr zní jasně: Je to další politická informační kampaň založená na provokaci,“ dodala.

Ruská média: Skripal byl malá ryba

Hlavní ruská média naznačují, že za útok je zodpovědná sama Británie. Komentátor ruské státní televize Dmitrij Kiseljov, známý svými výpady proti Západu a chválou prezidenta Putina, v neděli ve svém pořadu řekl, že jediným, kdo z útoku může těžit, jsou Britové. Motivem Londýna podle něj bylo „jednoduše přiživit rusofobii“. Kiseljovovy výroky jsou v Rusku obecně považovány za hlas Kremlu, podotýká agentura AP.

Bývalý agent ruských zvláštních služeb Michail Ljubimov v populárním deníku Komsomolskaja pravda uvedl, že Skripal je příliš malá ryba na to, aby Rusku stál za otravu. „Skripal byl poslán na Západ v rámci výměny. To znamená, že je pro nás naprosto nezajímavý,“ uvedl Ljubimov.

Šestašedesátiletého Skripala a jeho třiatřicetiletou dceru Juliji našli kolemjdoucí v bezvědomí v neděli 4. března v centru jihoanglického města Salisbury. Od té doby jsou oba ve vážném stavu v nemocnici. Případem se zabývá přes 200 policistů z protiteroristické jednotky a v Salisbury na jihu Anglie operují i jednotky chemických specialistů.

V péči lékařů skončily i dvě desítky lidí, kteří se v době útoku pohybovali poblíž včetně jednoho z detektivů. Ten je podle Mayové stále ve vážném, ovšem stabilizovaném stavu v nemocnici.

  • Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špiony vysílá do celého světa.
  • Explukovníka Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.
  • Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka. Na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.