Ruská agentka 90-60-90 málem pronikla k členovi Obamovy vlády

Londýn - Američané zasáhli proti ruské agentce Anně Chapmanové kvůli tomu, že se dostala do přílišné blízkosti blízkého spolupracovníka prezidenta Baracka Obamy. Agenti zadrželi Chapmanovou a dalších devět ruských agentů v roce 2010, USA je následně vyhostily. I přes obavy úřadu se ruské agentce před zatčením nepodařilo fyzicky dostat do blízkosti žádného člena americké vlády.

„Dostávali se hodně blízko k úřadujícímu členovi amerického kabinetu a my si nemohli dovolit nechat to pokračovat,“ řekl stanici BBC o ruských agentech zástupce ředitele FBI odpovědný za kontrarozvědku Frank Figliuzzi, jméno dotyčného člena kabinetu ale odmítl prozradit. Podle Figliuzziho se FBI domnívala, že Chapmanová bude chtít člena kabinetu svést, aby ho pak mohla využít ve prospěch ruské rozvědky. FBI dotyčného před hrozbou varovala, agenti poté proti skupině ruských agentů zasáhli.

Američané desítku ruských agentů zadrželi a později vyměnili za čtyři jiné Rusy odsouzené za špionáž pro Západ. Případ vzbudil velkou pozornost hlavně kvůli svůdné agentce Chapmanové, která se později v Rusku stala celebritou jako agentka 90-60-90. Ona i devět jejích kolegů dostali v Kremlu vysoká státní vyznamenání.

Vydáno pod