Ruského exšpiona mohli otrávit doma. Mayová chce přiměřenou odvetu, s odmořením pomáhá armáda

Horizont ČT24: Jed na Skripala a jeho dceru zřejmě působil delší čas (zdroj: ČT24)

Británie povolala 180 příslušníků armády do Salisbury, kde došlo k útoku na ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Jsou mezi nimi vojáci z námořní pěchoty a experti na chemické, biologické i jaderné zbraně. Pokud se ukáže, že stál za otravou konkrétní stát, britská premiérka Theresa Mayová slibuje přiměřenou odvetu. Podle nejnovějších zjištění mohl být Skripal otráven v místě, kde bydlel. Do domu byl totiž poslán detektiv, který následně skončil v nemocnici.

Část britských médií i politiků podezírá z útoku Kreml. Ten ale vinu odmítá. „Vláda v případě potřeby zareaguje. Uděláme to korektně a ve správný čas a na základě nejlepších důkazů,“ řekla Mayová v rozhovoru pro televizní stanici ITV. Nevyloučila, že Británie by mohla vyhostit velvyslance dané země.

Vláda by mohla zvážit i případný bojkot letošního mistrovství světa ve fotbale, které se bude konat v Rusku, pokud by se potvrdilo podezření médií, že za útokem stojí Moskva. Na akci by fotbalový tým jel, nezúčastnili by se jí ale političtí funkcionáři.

Šestašedesátiletý Skripal a jeho dcera Julija jsou stále „v bezvědomí a v kritickém, ale stabilizovaném stavu“, sdělila ve čtvrtek ministryně vnitra Amber Ruddová. Dvojice byla vystavena „neobvyklé“ nervové látce, potvrdila již dříve policie.

Ta oznámila, že protiteroristická jednotka si vyžádala pomoc od armády, aby přesunula z místa činu automobily a další předměty. Kontaminována mohla být i sanitka, která po útoku přijela pomoci otráveným. Podle policie by ale lidé měli zůstat v klidu, protože veřejné zdraví není v ohrožení.

V Salisbury uzavřela několik lokalit - Skripalův dům, automobil, hřbitov, na němž je pohřbena jeho žena, restauraci a jednu hospodu.

  • Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špiony vysílá do celého světa.
  • Explukovníka Skripala odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.
  • Podle spolupracovníka ČT Ivana Kytky pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka. Na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.

Policista, který obětem asistoval jako první, byl také hospitalizován, ale jeho stav se zlepšil. Mohl se posadit a mluvit, sdělil Kier Pritchard, šéf policie oblasti, kde došlo k útoku. Celkem bylo do nemocničního ošetření vzato společně se Skripalovými 19 lidí, z nichž drtivá většina prošla jen běžnými kontrolami s krevními testy a dalšími odběry.

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.