V Turecku vydali zatykače na dalších 230 lidí kvůli pokusu o puč

Turecké úřady vydaly dalších více než 230 zatykačů kvůli údajnému napojení těchto osob na hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Jeho příznivce turecká vláda dlouhodobě viní z pokusu o převrat a hnutí označuje za teroristickou organizaci. Mezi obviněnými je i 92 bývalých učitelů. Informovala o tom agentura Anadolu.

Zatykače na 92 učitelů vydala ankarská prokuratura. Jde o pedagogy, kteří působili ve 12 tureckých provinciích ve školách provozovaných Gülenovým hnutím. Tyto školy turecký režim už dříve uzavřel, právě kvůli jejich provozovateli.

Dalších 84 zatykačů vydala v pátek prokuratura provincie Konya, obvinění rovněž souvisí s údajnou podporou Gülenova hnutí.

Istanbulská prokuratura vydala nově 57 zatykačů kvůli obvinění z členství v teroristické skupině. Jako jeden z důkazů pro tato obvinění prokuratura opět použila argument, že tito lidé používali mobilní aplikaci ByLock. Ta umožňuje posílání zakódovaných zpráv a podle prokuratury ji ke komunikaci používali příznivci Gülenova hnutí, když v roce 2016 zosnovali pokus o převrat.

Propuštěno ze zaměstnání či suspendováno už bylo na 160 tisíc lidí

Po neúspěšném pokusu části armády o převrat v červenci 2016 turecké úřady zintenzivnily pronásledování údajných příznivců hnutí Fethullaha Gülena, který žije v USA a jehož vydání Ankara zatím neúspěšně požaduje.

Za rok a půl bylo v souvislosti s pokusem o puč propuštěno ze zaměstnání či suspendováno na 160 tisíc lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, z toho přes 50 tisíc lidí skončilo za mřížemi.

Ve vězení je nyní v Turecku podle novinářské asociace i na 150 žurnalistů, řada z nich je obviněna z podpory teroristické skupiny, jíž prokuratura míní Gülenovo hnutí.