Gülen: Je jisté, že převrat v Turecku zosnoval prezident Erdogan

Islámský duchovní Fethullah Gülen žijící v exilu v USA přímo obvinil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ze zosnování červencového pokusu o převrat. Informovala o tom agentura DPA. Gülen dosud spíše jen naznačoval, že by strůjcem nezdařeného puče mohl být sám Erdogan. Vláda v Ankaře zase od začátku viní z převratu Gülena a žádá jeho vydání z USA.

„V uplynulých dnech vyšlo najevo tolik důkazů, že se to stalo jistým,“ řekl Gülen o podezření, že za pučem stál samotný Erdogan. Turecký prezident prý převrat roky předem plánoval. „Čekal jen na správnou příležitost,“ tvrdí Gülen v rozhovoru pro DPA.

Vláda v Ankaře 13. září oficiálně požádala Spojené státy o zatčení Gülena, jenž od roku 1999 žije v dobrovolném exilu v americkém státě Pensylvánie. Erdoganův někdejší blízký spojenec patří ke kritikům tureckého prezidenta, ale od pokusu o převrat se distancoval.

Erdoganův režim nicméně viní Gülena z pokusu o svržení vlády v Ankaře dlouhodobě. Letos v lednu s ním a sedmdesátkou dalších osob začal v Turecku soudní proces kvůli pokusu svrhnout vládu již v prosinci 2013 prostřednictvím korupčního skandálu. Ten zasáhl nejvyšší patra politiky a mimo jiné se týkal Erdoganova syna Bilala.

Erdogan se pustil do Američanů kvůli údajné vojenské pomoci Kurdům

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Spojené státy z toho, že dodaly tento týden další zbraně kurdským bojovníkům na severu Sýrie, kteří tam bojují proti islamistům. Kurdů z milic YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci, údajně dorazily zbraně ve dvou letounech.

Erdogan svá slova pronesl ve čtvrtek v New Yorku. Jak poznamenala agentura Reuters, prezidentův výrok nejspíš ještě zvýší napětí, které mezi Tureckem a USA panuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Turecko je součástí Američany vedené koalice proti Islámskému státu, syrské kurdské milice YPG a jejich politické křídlo PYD ale Ankara považuje za stejné zlo jako představuje turecká Strana kurdských pracujících (PKK). Tu vláda označuje za teroristickou organizaci a vede proti ní již léta boj hlavně na jihovýchodě Turecka. PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku.

„Jestli si myslíte, že můžete porazit DAIŠ s pomocí YPG a PYD, tak to se mýlíte, protože to jsou rovněž teroristické organizace,“ citovala Erdogana turecká televize. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát. „Před třemi dny Amerika vyslala dvě letadla plná zbraní pro tyto teroristické organizace do Kobani,“ dodal prezident. Tuto otázku prý zmínil i během středeční schůzky s americkým viceprezidentem Joe Bidenem, který o dodávce neměl žádné informace.