Obří proces s údajnými strůjci puče. V Turecku soudí 500 lidí

Horizont ČT24: V Turecku začal monstrproces s údajnými pučisty (zdroj: ČT24)

V Turecku začal zatím největší proces kvůli loňskému pokusu o převrat. Souzeno v něm bude skoro 500 lidí, řadě z nich hrozí doživotní trest. Hlavním obžalovaným je duchovní Fethullah Gülen, kterého turecká vláda považuje za strůjce puče. Gülen vinu odmítá. Ankara zatím neúspěšně požaduje po USA, aby duchovního vydaly.

Soud ve speciální budově poblíž Ankary střeží na 1130 členů bezpečnostních složek, včetně speciálních jednotek s odstřelovači. Nasazena jsou obrněná vozidla i drony.

Obžaloba se týká trestných činů „porušení ústavy, pokus o vraždu prezidenta a svržení vlády, vedení ozbrojené teroristické organizace a vražda“. V případě uznání jejich viny hrozí mnohým obviněným doživotní vězení.

„Mluví se tu o znovuzavedení trestu smrti, a to dokonce retroaktivně, takže by se mohl vztahovat i na souzené pučisty, což velmi kritizuje Evropská unie,“ připomněla zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková.

Kromě Gülena je obžalována řada armádních důstojníků. Souzen je v samostatném řízení rovněž bývalý velitel letectva Akin Öztürk, který se zodpovídá jako vůdce celého spiknutí. Celkem je obžalováno 486 lidí, z toho valná většina je ve vězení; osmnáct je souzeno na svobodě a sedm zůstává na útěku.

Pokus o převrat z 15. července 2016 si vyžádal 249 obětí na životech. Zabito bylo také kolem třiceti osob aktivně zapojených do puče.

Obžaloba viní skupinu z toho, že na leteckou základnu Akinci nedaleko Ankary unesla loni 15. července několik velitelů armády, včetně náčelníka generálního štábu Hulusiho Akara, a držela je tam jako rukojmí, dokud je neosvobodily brzy ráno následujícího dne speciální jednotky.

Kromě toho obžalovaní čelí obvinění, že mají na svědomí ostřelování vládních budov a parlamentu v Ankaře a v Istanbulu během pokusu o puč.

Gülen vinu odmítá a tvrdí, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan převrat sám zorganizoval, aby měl záminku zavést represe vůči opozici. Od té doby skončilo padesát tisíc lidí za mřížemi a další desetitisíce přišly o práci. V zemi dál platí výjimečný stav.

V dubnu navíc prošlo v Turecku referendum o změnách ústavy, které mají vést ke změně parlamentního systému na prezidentský, podle odpůrců režimu ovšem povedou rovnou k diktatuře.

Proces se koná u Ankary ve městě Sincan, kde byla ve vězeňském komplexu zřízena speciální soudní síň pro procesy spojené s loňským pokusem o puč. Síň pojme až 1560 lidí. Už v únoru se v ní konal proces s asi 330 údajnými pučisty a v květnu v ní bylo souzeno na 220 lidí.