Domácí kotle dusí Polsko. Země má druhé nejhorší ovzduší v EU a míří před unijní soud

Události ČT: Znečištěné ovzduší v Polsku bude řešit unijní soud (zdroj: ČT24)

Polsko trápí dlouhodobě znečištěné ovzduší a situace už je tak špatná, že se do věci vkládají evropské instituce. V únoru má Evropský soudní dvůr rozhodnout, jestli Varšava v otázce emisí porušuje unijní zákony. Polsko má přitom podle Evropské agentury pro životní prostředí po Bulharsku nejhorší ovzduší z celé Unie.

Z padesáti měst nejvíc zasažených smogem v EU se jich podle zprávy Světové zdravotnické organizace třicet nachází právě v Polsku. Hodnoty tam často mnohonásobně překračují hygienické normy.

Poláci proto používají specializované aplikace, které na smog upozorní podle měřících stanic v nejbližším okolí. Hitem obchodů se sportovními potřebami jsou zase masky proti smogu. I když stojí v přepočtu skoro 1750 korun, zájem je velký. Zásoby se vyprodají klidně během jednoho dne a na další se musí čekat. 

Hlavním viníkem smogové situace jsou domácí kotle na pevná paliva. V zemi je jich tři a půl milionu. Dva miliony z nich jsou staré typy mimo jakékoli ekologické třídy, do kterých se přikládá v lepším případě uhlí.

„Tyto kotle ročně vyprodukují polovinu znečištění v Polsku, pro porovnání na dopravu připadá 10 %, na průmysl asi taky tak,“ upozoňuje aktivista Piotr Siergiej z iniciativy Polski Alarm Smogowy.

Staré kotle na pevná paliva se už nebudou prodávat, Krakov je zakázal všechny

Letos v létě začne platit zákaz prodeje starých typů kotlů. Ty, které jsou v domácnostech, ale mohou fungovat dál. Vláda sice vyhlásila boj se smogem za jednu z priorit, zároveň ale brání většinou zastaralé uhelné elektrárny. Jadernou elektrárnu země nemá.

Mapa znečištění ovzduší smogem
Zdroj: ČT24

V únoru přitom Evropský soudní dvůr rozhodne, jestli země porušuje unijní právo o kvalitě ovzduší. „Pokud země nebude plnit normy dál, tak může Evropská komise iniciovat nové líčení a výsledkem může být finanční postih,“ dodává právnička Malgorzata Smolaková, právnička z neziskové organizace Prawnicy dla Ziemi. 

Poláci za špatný vzduch platí především zdravím: ročně zemře předčasně 46 tisíc lidí. Nejhorší je situace na jihu. Například v Krakově překračuje koncentrace škodlivin zdravotní limity zhruba 150 dní v roce. Jako první tak toto město zakázalo topit v kotlích na pevná paliva. Nařízení vejde v platnost příští rok.