Americký „shutdown“ končí: Demokraté podpořili dočasný rozpočet pro Trumpovu vládu

Senát USA schválil provizorní rozpočet. „Shutdown“ končí (zdroj: ČT24)

Opoziční demokraté podpořili návrh na další financování americké federální vlády. V Kongresu to oznámil šéf demokratických senátorů Chuck Schumer. Tvrdé vyjednávání trvalo tři dny. Federální vláda neměla od soboty dostatek peněz na běžný provoz. Z takzvaného „shutdownu“ se republikáni a demokraté obviňují navzájem.

Demokraté svůj souhlas podmiňovali ochranou přistěhovalců, takzvaných „snílků“. Finanční toky budou nyní otevřeny do 8. února. Demokraté očekávají, že do té doby se podaří dojednat s republikány dohodu chránící před deportací přistěhovalce bez práva trvalého pobytu, kteří se v USA ocitli jako děti.

Vůdce republikánských senátorů Mitch McConnell v pondělí vyjádřil naději, že se podaří dojednat dohodu nejen o programu DACA, který mladé přistěhovalce chrání, ale také o hraniční zdi, vojenském rozpočtu, výdajích na likvidaci živelních pohrom a dalších rozpočtových otázkách.

Bílý dům přivítal, že „demokraté dostali rozum“. Podle mluvčí Sarah Sandersové lze očekávat, že prezident podepíše zákon o dalším financování vlády ještě v pondělí. Mluvčí ale upozornila, že prezident Donald Trump „přistoupí na dlouhodobou dohodu o přistěhovalectví jen a pouze v případě, že bude dobrá pro stát“.

Trump kritizuje demokraty na Twitteru

Bílý dům dal najevo, že o programu DACA hodlá diskutovat až v okamžiku, kdy bude financování vlády obnoveno. Trump se podle médií od pátku neobjevil na veřejnosti a demokratické senátory údajně ani nekontaktoval. Pouze je kritizoval na Twitteru.

Sněmovna reprezentantů sice minulý týden nové rozpočtové provizorium k financování vládních úřadů do 16. února schválila, v Senátu však opatření narazilo na odpor demokratů. Federální vláda se tak úderem páteční půlnoci ocitla bez peněz, a to v den, kdy prezident slavil rok od svého uvedení do úřadu.

Vláda neměla od soboty dostatek peněz na běžný provoz, a musela proto uzavřít část vládních úřadů. Stovky tisíc státních zaměstnanců musely na neplacenou dovolenou. O víkendu pocítili uzavření úřadů hlavně turisté, protože zůstaly zavřené některé přírodní rezervace a muzea spravovaná státem.

Za normálních okolností mělo být financování vlády zajištěno zákonem už na počátku tohoto fiskálního roku, tedy loni v říjnu. Kongresmani se ale nedokázali dohodnout a situaci už třikrát řešili schválením krátkodobého provizoria.

Kompromis zatím v nedohlednu

Bílý dům vinil z krachu jednání demokraty. „Upřednostnili politiku před národní bezpečností, rodinami příslušníků armády, zranitelnými dětmi a schopností naší země sloužit všem Američanům,“ uvedla Trumpova tisková mluvčí Sarah Sandersová.

Schumer vidí naopak chybu na straně republikánů a prezidenta Trumpa, který podle něj nebyl schopen republikány přesvědčit, aby zvedli ruku pro kompromis.

Naposledy podobná situace nastala v říjnu 2013, kdy byla vláda bez peněz na financování běžného provozu šestnáct dní. Podobné rozpočtové krize v minulosti americké ekonomice žádnou větší trvalou újmu sice nezpůsobily, mohou ale vyvolat znepokojení na finančních trzích.

Vydáno pod