Typický „snílek“ žije v Los Angeles, pochází z Mexika a do USA přišel v šesti letech. Teď mu hrozí deportace

Americký prezident Donald Trump nadnesl možnost zrušení vízového programu pro děti migrantů, známého jako DACA. Program je pozůstatkem po jeho předchůdci, Baracku Obamovi, a měl sloužit jako ochrana mladých neregistrovaných přistěhovalců před deportací. New York Times zdokumentoval, kdo jsou lidé, kteří se pod vžitým názvem „snílci“ skrývají.

Od začátku programu DACA v roce 2012 až do března 2017 v něm bylo přijato více než 800 tisíc lidí. Dvacet osm procent z nich přitom žije v Kalifornii – v prvním roce fungování programu žilo 14 procent osob v oblasti města Los Angeles.

"Snílci" žijící ve vybraných státech USA
Zdroj: NY Times

Jakmile jsou přijati do programu, který zaručuje vízum na dva roky, většina účastníků se hlásí o prodloužení víz. Ve dvaceti státech s největší populací „snílků“ se o prodloužení možnosti pobytu přihlásí 93 procent z nich.

Čtvrtina žije v Kalifornii, většina přišla z Mexika

Většina účastníků programu DACA jsou latinoameričané, 79 procent se narodilo v Mexiku. Právě přistěhovalci z Mexika a Salvadoru patřili mezi ty, kteří o přijetí do programu žádali zdaleka nejčastěji. Jen v roce 2016 požádalo o přijetí do DACA 84 % Mexičanů, ze Salvadoru jen o procento lidí méně.

Imigranti z asijských zemí stojí na opačném konci spektra, počet přihlášek do programu byl méně než 30 % z počtu těch, kteří o účast mohli žádat. Šlo zejména o Filipínce, Indy a Jihokorejce.

"Snílci" podle země původu
Zdroj: NY Times

Podle výzkumu z roku 2017, který se dotazoval více než tří tisícovek držitelů víza DACA, byl medián věku (tedy střední hodnota) při příchodu do Spojených států šest let, nejčastěji děti přicházely do země coby tříleté. Nyní se věk držitelů víz pohybuje mezi 16 a 35 lety.

Podle analýzy Institutu pro migrační politiku jsou lidé, kteří byli přijati do programu DACA, kvalifikovanější, získávají lépe placená zaměstnání. Častěji pracují například ve službách a na kancelářských pozicích, méně již na stavbách, v úklidových nebo údržbových společnostech.

69 procent těch, kteří se výzkumu zúčastnili, pak uvedlo, že získali „lépe placenou práci“ poté, co byli schváleni pro program DACA, a 56 procent z nich získalo práci s „lepšími pracovními podmínkami“.

"Snílci" podle věku při příchodu do USA
Zdroj: NY Times