Obama kritizuje Trumpa: Zrušení programu pro děti imigrantů je kruté

Nebývale ostře se americký exprezident Barack Obama opřel do svého nástupce Donalda Trumpa kvůli plánům na zrušení programu DACA. Obamou zavedené opatření umožňuje získat dětem imigrantů opakovaně vízum a pracovní povolení. Bývalý prezident označil případné zrušení programu za politické rozhodnutí, které není z hlediska zákona nutné, a je kruté. Trump svá vyjádření ohledně zrušení programu mezitím mírní.

Obama v rozsáhlém příspěvku zveřejněném na sociální síti Facebook vysvětlil okolnosti vzniku svého výnosu z roku 2012, který umožnil lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení.

Podle statistik amerických imigračních úřadů pobývalo vloni v rámci ochranného programu v USA přes 700 tisíc lidí, Obama ve svém postu uvedl, že jde o přibližně 800 tisíc lidí.

„Tito Snílci (označení pro účastníky programu - pozn.) jsou Američany ve svých srdcích, ve svých myslích, ve všech ohledech kromě jednoho: nejsou jimi na papíře. Do této země je přivedli jejich rodiče, často ještě jako nemluvňata. Možná ani žádnou jinou zemi neznají. Možná ani neznají žádný jiný jazyk kromě angličtiny. Často ani nevědí, že nemají potřebné dokumenty, dokud se neucházejí o práci, studium nebo řidičský průkaz,“ napsal Obama.

Pokračoval, že požádal Kongres o vypracování zákona, který by těmto lidem umožnil v zemi po splnění určitých podmínek zůstat a získat občanství. Protože ale takový návrh nepřišel, vydal v roce 2012 svůj výnos, aby z těchto lidí „sňal stín deportace“.

Obama: Strefovat se do Snílků je špatné a kruté

Teď se podle něj tento stín objevuje znovu. „Strefovat se do těchto mladých lidí je špatné – protože neudělali nic špatného. Je to sebepoškozující – protože chtějí nastartovat nové podnikání, pracovat v našich v laboratořích, sloužit v naší armádě a jinak přispět zemi, kterou milujeme,“ domnívá se bývalý americký prezident.

„A je to kruté. Co když se ukáže, že učitel našeho dítěte, nebo náš přátelský soused je Snílek? Kam je pošleme? Do země, kterou neznají nebo si ji nepamatují, kde se mluví jazykem, který možná ani neovládají?“ ptá se na Facebooku Obama.

Aby bylo jasno: dnešní krok není vyžadován zákonem. Je to politické rozhodnutí a morální otázka.
Barack Obama

„A nakonec – jde o základní slušnost. Je to o tom, jestli jsme národ, který vyhazuje mladé pracující lidi z Ameriky, nebo se k nim budeme chovat tak, jak chceme, aby se ostatní chovali k našim dětem. Je to o tom, jací jsme lidé – a jací chceme být,“ dodal Obama.

Trumpův další postup není jasný

Budoucnost programu, který se prezident Donald Trump rozhodl po přechodné půlroční lhůtě zrušit, je stále otevřená. Trump dal Kongresu šest měsíců, aby situaci upravil zákon. V noci ale na sociální síti Twitter napsal, že když to Kongres neučiní, tak vše znovu zváží.

„Kongres má teď šest měsíců, aby (program) DACA legalizoval. Pokud to nedokáže, k problému se vrátím,“ uvedl Trump. Agentura AP poznamenala, že není jasné, co tím přesně myslí. Trump v tweetu rovněž administrativě svého demokratického předchůdce Baracka Obamy vytknul, že program DACA ukotvit v zákoně nedokázala.